Acasă Anchete Justitie În contractele de muncă nu pot fi introduse daune fixe pentru nerespectarea...

În contractele de muncă nu pot fi introduse daune fixe pentru nerespectarea de către angajați a clauzelor contractuale

DISTRIBUIȚI

151083 – 15072019 –  O decizie importantă pentru salariați, dar și pentru angajatori vine de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Magistrații au decis că în contractele de muncă nu pot fi introduse daune fixe pentru nerespectarea de către angajați a clauzelor contractuale. Adică angajatorii nu pot stabili anticipat valoarea prejudiciului creat dacă un salariat demisionează și nu vrea să respecte perioada de preaviz, spre exemplu, relatează Digi24.ro.

Decizia instanței supreme care interzice introducerea în contractele de muncă a unor penalități fixe pentru angajații care nu respectă clauzele contractuale a fost publicată în Monitorul Oficial și este obligatorie pentru toţi cei aflaţi în această situaţie.

Problema despăgubirilor din contractele de muncă a ajuns în dezbaterea instanței supreme după ce un bărbat a contestat o clauză din contractul său, prin care era obligat să îi achite angajatorului cel puțin 1.500 de euro, dacă nu respecta preavizul la demisie.

Instanța supremă a considerat că fiecare greșeală în dauna angajatorului trebuie analizată separat, iar eventualele despăgubiri evaluate de la caz la caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.