Acasă Externe Agenda Europeana Noii vicepreședinți ai Parlamentului European

Noii vicepreședinți ai Parlamentului European

DISTRIBUIȚI

 150985 – 04072019  – Cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European au fost aleși miercuri pentru un mandat de doi ani și jumătate în urma a trei tururi de scrutin.

Unsprezece vicepreședinți au fost aleși în primul tur de scrutin, doi în al doilea și ultimul rămas în al treilea tur de scrutin prin majoritate simplă.

Noii vicepreședinți, care provin din șase grupuri politice și zece state membre, se regăsesc în lista de mai jos, în ordinea în care au fost aleși:

1. Mairead McGUINNESS (PPE, IE) 618 voturi, turul 1
2. Pedro SILVA PEREIRA (S&D, PT) 556 voturi, turul 1
3. Rainer WIELAND (PPE, DE) 516 voturi, turul 1
4. Katarina BARLEY (S&D, DE) 516 voturi, turul 1
5. Othmar KARAS (PPE, AT) 477 voturi, turul 1
6. Ewa Bożena KOPACZ (PPE, PL) 461 voturi, turul 1
7. Klara DOBREV (S&D, HU) 402 voturi, turul 1
8. Dita CHARANZOVÁ (Renew Europe, CZ) 395 voturi, turul 1
9. Nicola BEER (Renew Europe, DE) 363 voturi, turul 1
10. Lívia JÁRÓKA (PPE, HU) 349 voturi, turul 1
11. Heidi HAUTALA (Verzi/EFA, FI) 336 voturi, turul 1
12. Marcel KOLAJA (Verzi/EFA, CZ) 426 voturi, turul 2
13. Dimitrios PAPADIMOULIS (GUE/NGL, EL) 401 voturi, turul 2
14. Fabio Massimo CASTALDO (NA, IT) 248 voturi, turul 3

Regulile alegerilor

Candidaturile pentru posturile de vicepreședinte urmează reguli similare candidaturilor pentru funcția de președinte (articolul 15). Cei 14 vicepreședinți trebuie să obțină o majoritate absolută din voturile valabil exprimate. Dacă nu sunt ocupate toate cele 14 poziții în primul tur de scrutin, un al doilea tur se poate organiza după aceleași reguli. Dacă mai există posturi vacante și după cel de-al doilea tur de scrutin, se poate organiza și un al treilea, o majoritate simplă fiind suficientă pentru ocuparea posturilor rămase vacante (articolul 17). Ordinea în care candidații sunt aleși determină ierarhia de precedență, iar în caz de egalitate de voturi, se urmează ordinea descendentă a vârstei. Dacă alegerea are loc prin aclamații, votul este organizat doar pentru a stabili ierarhia de precedență.

Rolul vicepreședinților

Vicepreședinții îl pot înlocui pe Președintele Parlamentului atunci când este nevoie, inclusiv pentru a prezida sesiunile plenare. Chestorii se ocupă cu chestiuni administrative ce îi privesc în mod direct pe eurodeputați. Vicepreședinții și chestorii fac parte de asemenea din Biroul Parlamentului, care stabilește regulile pentru buna funcționare a Parlamentului. Printre alte îndatoriri, Biroul redactează proiectul de buget preliminar al Parlamentului și decide asupra chestiunilor administrative, a celor legate de personal și de organizarea internă a instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.