Acasă Anchete Interne Poliţia de Frontieră Română sărbătoreşte 155 de ani de existenţă instituţională

Poliţia de Frontieră Română sărbătoreşte 155 de ani de existenţă instituţională

DISTRIBUIȚI

151192 – 24072019 –      Astăzi, 24 iulie, Poliţia de Frontieră Română aniversează 155 ani de existenţă instituţională, moment marcat prin avansarea în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, a 100 de poliţişti de frontieră care au dovedit merite excepţionale la atingerea unor obiective deosebite în activitate. Competiţii sportive şi concursuri de pescuit, expoziţii de tehnică şi evenimente special organizate pentru copii, au fost surprizele prin care poliţiştii de frontieră din cadrul structurilor teritoriale au marcat existenţa instituţiei de mai bine de un veac şi jumătate.

            Ziua Poliţiei de Frontieră Române reprezintă de fiecare dată un prilej pentru a fi recompensate acţiunile desfaşurate de proprii lucrători, în indeplinirea atribuţiilor specifice la granița României.

În acest an, 100 de poliţişti de frontieră, 34 de ofiţeri şi 66 de agenţi care își desfășoară activitatea în structurile Poliției de Frontieră, specialiști în supravegherea frontierei terestre, maritime, aeroportuare, au fost evidentiaţi şi recompensaţi prin avansare în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, pentru merite deosebite avute în misiunile operative desfășurate, atât pe teritoriul țării, cât şi în urma participării la operaţiunile comune organizate de Agenția Frontex.

Din cei 100 de poliţişti de frontieră promovaţi, peste 95% provin din cadrul structurilor teritoriale operative ale poliţiei de frontieră, aceştia remarcându-se în cadrul acțiunile de supraveghere şi control desfășurate la frontiera de stat, dar în mod special în misiunile pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere și a migrației ilegale, având o contribuție importantă la rezultatele operative obţinute de structurile din care fac parte.

Ziua Poliţiei de Frontieră în ţară

Ziua Poliţiei de Frontieră a reprezentat un moment de bucurie şi entuziasm şi pentru poliţiştii de frontieră din cadrul inspectoratelor teritoriale şi şcolilor de agenţi de poliţie de frontieră, care au organizat diverse activităţi cu ocazia aniversării a 155 de ani de existenţă instituţională, activităţi dedicate personalului propriu, publicului larg, dar în special celor mici, care de fiecare dată debordează de curiozitate, entuziasm şi bucurie la contactul cu instituţia noastră.

În acest an, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a organizat o competiţie sportiv-aplicativă, „Bereta Verde”, aflată la prima ediţie. La concurs au luat parte ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră din judeţul Iaşi şi din judeţele învecinate, iar provocarea a constat în efectuarea unui traseu de 6 km, desfăşurat pe teren accidentat, cu diferenţă de altitudine, participanţilor fiindu-le testată condiţia fizică şi rezistenţa la efort. Finaliştii au fost recompensaţi cu berete verzi, simbol la apartenenţa la una dintre cele mai importante structuri de apărare a integrităţii teritoriale, dar şi a siguranţei cetăţenilor.

Şi Inspectoratele Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Oradea, Timişoara, Sighetu Marmaţiei şi Garda de Coastă au organizat competiţii şi jocuri sportive (fotbal, volei, trasee aplicative, pescuit, sporturi nautice marinăreşti, sporturi tradiţionale – oină, ţurcă), la care au luat parte, pe lângă poliţişti de frontieră, şi lucrători de la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, dar şi poliţişti de frontieră din statele vecine. De asemenea, porţile structurilor teritoriale au avut porţile larg deschise publicului, dar şi unor grupuri de copii pentru care au fost organizate exerciţii demonstrative şi standuri unde a fost expusă tehnica folosită de poliţiştii de frontieră în activitate.

            În cei 155 ani de existenţă, Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare şi perfecţionare, în funcţie de caracterul perioadei istorice trăite, însă indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeaşi, cea de străjer al legalităţii, ordinii şi liniştii la frontieră.

În prezent, ca instituţie specializată a Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia de Frontieră Română are obligaţia să prevină şi să combată stările de pericol la adresa României, determinate de migraţia ilegală şi criminalitatea transfrontalieră şi, de asemenea, să apere viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanelor, proprietatea publică şi privată, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor şi comunităţii, activitatea sa constituind serviciul public desfăşurat în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi prin aplicarea legii.

Prin rezultatele obţinute, instituţia Poliţiei de Frontieră Române continuă să se afirme ca partener de încredere al statelor europene în lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere, bucurându-se de respectul şi aprecierea structurilor similare din alte ţări, iar profesionalismul poliţiştilor de frontieră şi deschiderea spre colaborare, manifestate permanent în raporturile cu celelalte structuri, au avut un aport esenţial la obţinerea acestor performanţe şi crearea unei imagini pozitive a instituţiei în exterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.