Acasă Anchete Interne Se modifică sistemul 112 

Se modifică sistemul 112 

DISTRIBUIȚI

151231 – 29072019 – Raed Arafat, secretar de Stat în Ministerul de Interne, a anunțat că s-au formulat primele propuneri  de modificare a sistemului apelurilor la 112, după o primă reuniune a comisiei interministeriale înființate la 27 iulie în acest scop de către premierul Viorica Dăncilă. Astfel, cartelele prepay ar putea fi cumpărate pe viitor doar cu buletinul, iar sistemul 112 ar putea fi modificat astfel încât să includă atât apeluri vocale, cât și mesaje trimise prin telefon.

Arafat a precizat că măsurile discutate au termene și metode de implementare diferite. Pe termen scurt, va începe o campanie de popularizare a aplicației elaborate de STS care permite localizarea mult mai exactă a apelurilor la numărul unic de urgență.

Oficialul a arătat că va fi nevoie de o ordonanță de urgență, la începutul lunii septembrie, prin care să fie posibilă implementarea sistemului AML (Advanced Mobile Location) care să permită localizarea cu acuratețe mai mare a apelurilor prin 112 și lărgirea spectrului de informații care pot fi gestionate de sistem. ”Natura apelului este vocea în momentul de față. Nu intră și apelul ca date și vrem să se scrie că și apelul ca date să poată fi inclus, precum și gratuitatea acestuia”, a declarat Arafat.

Acesta a spus că este luată în calcul și obligativitatea cumpărării cartelelor prepay doar cu buletinul pentru ca identitatea apelantului să poată deveni mai ușor de descoperit în cazul în care acesta nu a apucat să o menționeze. O altă propunere menționată de Arafat este ”îmbunătățirea sistemului de preluare a apelurilor deosebite, precum situațiile de răpire, și dezvoltarea unui program de pregătire a dispecerilor”.

De asemenea, se propune implementarea, cu o cluază suspensivă, a contractului de modernizare a infrastructurii STS, blocat în instanță de aproape un an din cauza contestațiilor.

Raportul comisiei cu toate propunerile de modificare a sistemului va fi elaborat în termen de 15 zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.