Acasă Externe Baia Mare și alte 20 de orașe din UE vor beneficia de...

Baia Mare și alte 20 de orașe din UE vor beneficia de finanțare din partea Comisiei pentru proiecte inovatoare

DISTRIBUIȚI

  151344 – 08082019  – Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) va finanța 20 de proiecte urbane cu 82 de milioane de euro. Baia Mare este unul dintre orașele beneficiare și va primi o finanțare de peste 2.6 milioane de euro. Aceste proiecte au fost propuse de orașe în cadrul celei de a 4-a cereri de propuneri pentru inițiativa „Acțiuni urbane inovatoare”.

În special, Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda) și Torino (Italia) vor primi granturi pentru proiecte care vor proteja spațiile publice și vor reduce vulnerabilitatea acestora, în conformitate cu Planul de acțiune din 2017 elaborat în cadrul uniunii securității. De asemenea, finanțarea din partea UE va sprijini, în 17 alte orașe, soluții inovatoare privind tranziția digitală, utilizarea responsabilă a terenurilor urbane și combaterea sărăciei.

Comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, responsabil și de politica regională, Johannes Hahn, a declarat: „Orașele sunt cele mai bine plasate pentru a concepe soluțiile care vor transforma viața în zonele urbane. Acesta este motivul pentru care Comisia a acordat finanțare UE în mod direct orașelor, astfel încât acestea să poată testa ideile care le vor permite să devină locuri ideale pentru a trăi, a lucra și a inova.”

Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a adăugat: „Spațiile noastre publice au fost vizate de teroriști, care le percep ca fiind ținte vulnerabile și ușoare. Finanțarea UE și schimbul de cunoștințe pot asigura securitatea încă din stadiul conceperii, permițând totodată spațiilor publice să rămână centre de viață socială în orașele noastre. Granturile pe care le acordăm astăzi reprezintă un pas concret în această direcție.”

Comisarul pentru uniunea securității, Julian King, a adăugat: „Prin această cerere de proiecte în cadrul inițiativei «Acțiuni urbane inovatoare», continuăm să ajutăm orașele și autoritățile locale să protejeze spațiile publice fără a schimba caracterul lor deschis. Acest sprijin face parte din eforturile noastre în vederea creării unei uniuni a securității eficace și veritabile, care să reunească actori de la toate nivelurile, pentru a ne consolida reziliența.”

Descrierea proiectelor câștigătoare poate fi găsită aici (link is external)

Cea de a 5-a și ultima cerere de propuneri (link is external) în cadrul inițiativei „Acțiuni urbane inovatoare” va fi lansată în septembrie 2019. Aceasta va fi ultima oportunitate pentru orașe de a solicita finanțare, în cadrul bugetului actual al UE pentru perioada 2014-2020, pentru acțiuni inovatoare în domeniul culturii și al patrimoniului cultural, al economiei circulare, al calității aerului și al schimbărilor demografice. Orașele câștigătoare vor fi anunțate în al doilea trimestru al anului 2020.

            Context

Inițiativa „Acțiuni urbane inovatoare” oferă orașelor din UE fonduri pentru finanțarea proiectelor inovatoare, având un buget total de 372 de milioane de euro furnizat de FEDR. Comisia colaborează cu regiunea franceză Hauts-de-France la punerea în aplicare a programului.

Prin intermediul celor trei cereri de proiecte lansate anual începând cu decembrie 2015, au fost selectate 55 de proiecte din 17 state membre. În prezent, în cadrul acestor proiecte, se testează pe teren soluții inovatoare pentru o gamă largă de provocări urbane, care sunt legate de toate prioritățile tematice ale Agendei urbane a UE (integrarea migranților, locuințele, calitatea aerului, sărăcia urbană sau tranziția energetică, printre altele).

În următorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Acțiunile urbane inovatoare vor fi integrate în Inițiativa urbană europeană, un nou instrument care va combina toate instrumentele urbane într-un program unic pentru cooperarea dintre orașe, inovarea și consolidarea capacităților pentru toate prioritățile tematice ale Agendei urbane a UE. În același timp, noul cadru unic de reglementare va permite combinări mai simple ale fondurilor UE, de exemplu între Fondul european de dezvoltare regională și Fondul pentru securitate internă, în vederea elaborării unor planuri cuprinzătoare de dezvoltare urbană, care să includă măsuri privind siguranța spațiilor publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.