Acasă Politic USR cere urgent alegerea primarilor în două tururi de scrutin

USR cere urgent alegerea primarilor în două tururi de scrutin

DISTRIBUIȚI

151792 – 24092019 – USR solicită ALDE, al cărei reprezentant conduce Comisia specială comună pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală, să deblocheze lucrările acestei ședințe, astfel încât să fie aprobate, în regim de urgență, modificările legislative care să permită revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. De asemenea, USR cere reprezentanților ALDE și Pro România să se alăture Opoziției în demersurile de adoptare rapidă, în plen, a modificărilor legislative, astfel încât localitățile României să fie conduse, din 2020, de oameni reprezentativi, care se bucură de încrederea multor cetățeni.

”În urma ședinței de astăzi (n.r. luni, 23 septembrie) a grupurilor parlamentare ale USR, am decis să facem toate demersurile pentru deblocarea lucrărilor Comisiei speciale în materia legilor electorale. Este foarte important ca, în perioada următoare, Camera Deputaților să dea un vot pe proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acest proiect de lege este pe masa Comisiei încă din luna iunie. Comisia este prezidată de un membru ALDE, așa că le solicităm parlamentarilor ALDE și Pro România să reluăm discuțiile în această comisie. În această comisie, PSD nu deține majoritate, astfel că, dacă există voință politică din partea celorlalte partide din Opoziție, nu este niciun impediment pentru a se da un raport în zilele următoare pe proiectul de lege, urmând ca acesta să ajungă la vot final în plenul Camerei Deputaților. Trebuie luată o decizie rapid, pentru că se apropie alegerile locale și orice modificare de legislație electorală trebuie din timp adoptată și publicată în Monitorul Oficial. Noi vrem ca următoarele alegeri locale, cele din 2020, să se desfășoare după regula alegerii primarilor în două tururi de scrutin”, a declarat Stelian Ion, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

În Parlament există, în acest moment, mai multe proiecte de lege pe tema revenirii la alegerile în două tururi pentru primari. Două dintre ele se află pe masa Comisiei speciale, după ce au trecut de Senat.

Proiectul USR, inițiat de deputatul Tudor Benga și senatorii Florina Presadă, Radu Mihail și Nicu Fălcoi, membri ai Departamentului de reformă electorală al USR, a fost depus la Senat la începutul lunii mai.

Modificarea legislației electorale astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin reprezintă o prioritate pentru USR, iar măsura a fost inclusă și în inițiativa cetățenească „Oameni noi în politică”.

USR consideră că alegerea în două tururi a primarilor constituie un prim pas pentru readucerea României pe traiectoria unei democrații funcționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.