Acasă Economie Taxa pe centrala de apartament, din nou în discuție

Taxa pe centrala de apartament, din nou în discuție

DISTRIBUIȚI

  152124 – 24102019 – Subiectul taxării proprietarilor care şi-au instalat o centrală de apartament este readus în discuţie de reprezentanţii ELCEN, furnizorul de agent termic al RADET din Bucureşti, deși această companie nu poate impune așa ceva în mod oficial. Reprezentanul ELCEN zice că, în fiecare an, compania plăteşte pentru certificatele de CO2, în timp ce proprietarii centralelor de apartament nu o fac, scrie bugetul.ro.

            Claudiu Creţu, administrator special al Electrocentrale Bucureşti, precizează că atunci când se vorbeşte despre un sistem de termoficare eficient ar trebui ca acesta să funcţioneze în aceleaşi condiţii ca şi sistemele alternative.

            Creţu se plânge de faptul că centralele de apartament nu plătesc certificate de emisii, pe când CET-urile ELCEN da. ”Referitor la emisii, aici este o nedreptate pe care am mai semnalat-o şi o semnalez şi în continuare. Sistemul centralizat, astăzi, ELCEN, vorbesc din perspectiva ELCEN, se conformează 100% la restricţiile de mediu. Avem sisteme de filtrare a aerului, dispersia noxelor se face la sute de metri şi majoritatea mai spre marginea oraşului, deci respectăm normele europene. Cu toate acestea, pentru emisiile de CO2, plătim certificate de emisii de gaze cu efect de seră în valoare aproximativă de 50 de milioane de euro pe an. Centralele individuale de apartament poluează la nivelul balconului, printre blocuri, printre locurile de joacă, şi nu plătesc nici un leu. Săptămâna trecută a venit aici directorul termoficării din Copenhaga. Evident că, în ţările normale, pe principiul Vrem o ţară ca afară se respectă principiul poluatorul plăteşte. Deci când vorbim de competitivitatea sistemelor (termoficare centralizată versus centrale individuale – n.r.), competitivitatea e foarte bună atunci când se face pe criterii egale. Sistemul centralizat nu cere favoruri, dar are nevoie, din partea decidenţilor, de condiţii egale”, a spus Creţu, la o conferinţă de presă pe teme de termoficare organizată de Expert Forum.

            Taxa pe centralele de apartament a fost vehiculată destul de des în ultimii ani, ANRE avertizând chiar că numărul acestora este în creştere şi că ar fi oportună introducerea cât mai curând a unei astfel de taxe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.