Acasă Externe Agenda Europeana Parlamentul European va dezbate o rezoluţie despre Revoluţia Română din decembrie 1989

Parlamentul European va dezbate o rezoluţie despre Revoluţia Română din decembrie 1989

DISTRIBUIȚI

  152770 – 12122019 –   Liderii grupurilor din Parlamentul European (Conferința președinților) au decis, miercuri seara, ca în sesiunea plenară de săptămâna viitoare de la Strasbourg să fie dezbătută și votată o rezoluţie privind comemorarea Revoluţiei Române din 1989. Inițiativa dezbaterii a avut-o grupul popularilor europeni (PPE), iar documentul a fost propus de fostul președinte Traian Băsescu și de eurodeputatul Rareș Bogdan (PNL).

Este prima dată când Parlamentul European adoptă o poziţie oficială despre Revoluţia Română (,,,). La 30 de ani de la Revoluţie, oamenii au dreptul să afle adevărul”, a scris eurodeputatul PPE Siegfried Mureşan pe pagina de Facebook.

Violența folosită împotriva poporului în Decembrie 1989 a marcat puternic societatea românească, iar identificarea persoanelor vinovate de aceste crime rămâne o întrebare dureroasă pentru victimele acelor zile și familiile lor, dar și pentru toți românii„, precizează textul rezoluției, publicat de Ziare.com.

Potrivit documentului, revoluția din decembrie 1989 a fost „declanșată prin revolta populară de la Timișoara, continuată în Arad, Brăila, Brașov, Cluj, Constanța, Sibiu, Cisnădie, Hunedoara, Târgu-Mureș, Miercurea-Ciuc, Pitești, București și în alte localități ale țării și transformată în revoluție antitotalitară, care a dus la căderea regimului comunist și la instaurarea democrației, care a marcat, în mod tragic, începutul tranziției poporului român către libertate și stat de drept și care s-a soldat cu pierderea a 1.142 de vieți omenești, rănirea a 3.138 de persoane, și reținerea în detenție a 760 de manifestanți„.

Textul rezoluției mai subliniază că statul român a întârziat, „nepermis de mult”, finalizarea aflării adevărului și că „este dreptul poporului român de a afla adevărul și obligația Statului român ca, prin intermediul justiției, să consolideze efortul de a ajunge la adevărurile Revoluției, o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană„.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, unul dintre inițiatorii rezoluției, afirmă că documentul este susținut și de Grupul Renew și Grupul Socialist (S&D). „În plenul PE a mai fost comemorată Revoluția de Catifea din Cehia și căderea comunismului în Polonia. Doar Germania a mai obținut Rezoluție, pentru a marca momentul căderii zidului Berlinului„, a spus Bogdan. Sursa: romania.europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.