Acasă Externe Agenda Europeana Focar COVID-19: președinția croată a CE activează mecanismul integrat pentru un răspuns...

Focar COVID-19: președinția croată a CE activează mecanismul integrat pentru un răspuns politic la crize (IPCR) la nivel de activare completă

DISTRIBUIȚI
153562 – 03032020 – În ultimele săptămâni, Consiliul European a întreprins o serie de măsuri pentru a coordona răspunsul UE la focarul COVID-19. Actuala situație a focarului a demonstrat necesitatea unei coordonări mai mari, la nivelul UE, a acțiunilor.

În situații de criză, președinția Consiliului reunește principalii actori, în special din instituțiile UE și din statele membre afectate, pentru a asigura abordarea coordonată a deficiențelor.

Prin urmare, președinția croată a decis, la 2 martie 2020, intensificarea mecanismului integrat pentru un răspuns politic la crize (IPCR) de la nivelul de schimb de informații la nivelul de activare completă.

Activarea completă a IPCR permite o concentrare mai mare pe identificarea lacunelor majore dintre sectoare și elaborarea de măsuri concrete de răspuns ale UE, printr-o serie de instrumente coordonate de actuala președinție:

  • o masă rotundă informală, care este o reuniune de criză prezidată de președinție cu principalii actori (reprezentanți ai Comisiei, SEAE, agențiile UE, statele membre cele mai afectate, cabinetul președintelui Consiliului European, experți etc.) care pregătesc, elaborează și actualizează propuneri pentru acțiunile care urmează să fie discutate și decise de Consiliu.
  • rapoarte analitice care să ofere factorilor de decizie o imagine clară a situației actuale
  • o platformă web pentru schimbul și colectarea de informații
  • un punct de contact 24/7 care să asigure legătura permanentă cu principalii actori.

Aranjamentele IPCR consolidează capacitatea Uniunii Europene de a lua decizii rapide atunci când se confruntă cu crize intersectoriale majore care necesită un răspuns la nivel politic al UE. Acestea oferă sprijinul necesar din partea instituțiilor și serviciilor UE în contextul unei crize și a evoluției acesteia. Aceste aranjamente se bazează pe principiul subsidiarității, respectând pe deplin responsabilitățile statelor membre într-o situație de criză. Acestea nu înlocuiesc acordurile existente la nivel sectorial.

Aranjamentele IPCR au fost aprobate de Consiliu la 25 iunie 2013.

La 28 ianuarie 2020, președinția croată a decis să activeze dispozitivul UE pentru IPCR în modul „schimb de informații” pentru a facilita un mod comun de înțelegere a situației la nivelul statelor membre și al instituțiilor, inclusiv cu privire la măsurile luate, declanșând producerea de rapoarte integrate de către Comisie și SEAE și crearea unei pagini dedicate pe platforma web IPCR, pe care să fie distribuite informații despre focarul COVID- 19.

În februarie 2020, a fost raportată o creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19 în nordul Italiei. În același timp, alte câteva state membre ale UE au raportat cazuri de persoane infectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »