Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană încurajează și facilitează tratamentul transfrontalier al pacienților și detașarea de...

Comisia Europeană încurajează și facilitează tratamentul transfrontalier al pacienților și detașarea de personal medical

DISTRIBUIȚI

154063 – 03042020 – Pandemia de coronavirus supune sistemele de sănătate din întreaga UE unei presiuni fără precedent, din ce în ce mai mare. Pentru a sprijini și a încuraja cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenței medicale dintre autoritățile naționale, regionale și locale, Comisia a emis astăzi orientări practice destinate statelor membre. Cooperarea transfrontalieră poate contribui la reducerea presiunii asupra spitalelor suprasolicitate prin transferarea pacienților infectați cu coronavirus în vederea tratamentului în statele membre unde există paturi de spital disponibile. De asemenea, Comisia va sprijini statele membre sau organizațiile neguvernamentale să trimită echipe de personal medical calificate pentru a oferi asistență transfrontalieră.

Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru protejarea modului nostru de viață european, a declarat: „Unitatea și solidaritatea Uniunii Europene sunt vitale în combaterea coronavirusului. Cooperarea transfrontalieră poate fi hotărâtoare pentru salvarea de vieți omenești prin reducerea presiunii asupra capacităților suprasolicitate ale sistemelor de asistență medicală din statele membre. Confruntându-ne cu cea mai mare criză a generației actuale, vom face tot ce ne stă în putință în ceea ce privește răspunsul nostru colectiv.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Doar împreună putem învinge criza provocată de coronavirus. Cooperarea dintre statele membre este esențială pentru salvarea de vieți omenești. Solidaritatea UE a fost evidențiată în ultimele săptămâni de statele membre care tratează pacienți din țările învecinate, chiar și atunci când ele însele sunt suprasolicitate. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari reușite ale UE, iar prin orientările noastre de astăzi dorim să încurajăm intensificarea tratamentului transfrontalier al pacienților și a detașării personalului medical din țările UE care dispun de capacitate de rezervă către locurile unde nevoia este cea mai urgentă. Solidaritatea salvează vieți.”

Orientările de astăzi stabilesc o abordare mai coordonată a cooperării transfrontaliere în domeniul asistenței medicale de urgență. Orientările prevăd, de asemenea, sprijin și asistență suplimentare care urmează să fie oferite de Comisie autorităților din domeniul sănătății din statele membre, în special prin:

  • Coordonarea solicitărilor de asistență medicală transfrontalieră prin Comitetul pentru securitate sanitară, prezidat de Comisie, și prin sistemul de alertă precoce și răspuns rapid al UE. Astfel de solicitări ar putea include, de exemplu, locuri în unitățile de terapie intensivă, tratamentul sau transferul pacienților sau al echipelor de personal medical calificate. Comisia va monitoriza îndeaproape aceste solicitări și asistența disponibilă în statele membre.
  • Sprijinirea autorităților sanitare care solicită asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Mecanismul permite Comisiei să coordoneze și să cofinanțeze transportul transfrontalier de urgență al pacienților și al echipelor calificate de personal medical.
  • Stabilirea modalităților de mobilitate transfrontalieră a pacienților și clarificarea etapelor care trebuie urmate pentru rambursarea costurilor asistenței medicale implicate de tratamentul transfrontalier în conformitate cu reglementările privind coordonarea sistemelor de securitate socială.
  • Încurajarea detașării transfrontaliere a echipelor de personal medical calificate. De asemenea, Comisia încurajează autoritățile locale, regionale și naționale din domeniul sănătății să utilizeze acordurile bilaterale și regionale existente și clarifică recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale.
  • Gestionarea unui sistem de sprijin pentru managementul clinic al boli pentru a sprijini profesioniștii din domeniul sănătății să facă schimb de cunoștințe și de expertiză. Sistemul pune la dispoziție o platformă pentru desfășurarea de conferințe web care permite clinicienilor din întreaga UE să facă schimb de cunoștințe, să discute și să-și împărtășească cazuri clinice.*

În plus, în ceea ce privește asistența financiară pentru cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenței medicale, Comisia a extins fondul de solidaritate pentru a include urgențele din domeniul sănătății publice. Mai mult, cheltuielile în materie de sănătate sunt eligibile în cadrul fondurilor structurale, acordându-se deja o flexibilitate suplimentară pentru transferul de fonduri ca parte a răspunsului economic coordonat la epidemia de coronavirus. În cele din urmă, un sprijin suplimentar va fi disponibil prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență (ESI) prezentat ieri.

Clinicienii și profesioniștii din domeniul sănătății interesați să primească mai multe informații și să se alăture sistemului sunt rugați să contacteze SANTE-COVID-CLINICIANS-NETWORK@ec.europa.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.