Acasă Uncategorized Orban: Parlamentarii ar trebui să renunțe la pensii speciale ca un gest...

Orban: Parlamentarii ar trebui să renunțe la pensii speciale ca un gest de bună-credință în fața populației afectate

DISTRIBUIȚI

154073 – 06042020 – În contextul efectelor economice cauzate de pandemia de coronavirus, parlamentarii ar trebui să renunțe la pensii speciale ca un gest de bună-credință în fața populației afectate, este de părere premierul Ludovic Orban.

”Le solicit celor din Parlament să înceapă prin modificarea legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, în care să renunţe la pensiile speciale ale parlamentarilor ca un prim pas de bună-credinţă (în privinţa proiectelor legislative de reducere a pensiilor speciale n.red.), care nu pot fi modificate decât prin modificarea Legii statutului deputaţilor şi senatorilor, pentru că ele aşa au fost introduse”, a spus Orban, citat de Agerpres.

În ceea ce privește intervenția autorităților pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, premierul a susținut că au fost luate măsuri graduale care nu au fost implementate în alte țări.

”Încercăm să reducem cât mai mult numărul de cazuri care va apărea în vârful epidemiei. Am luat, gradual, foarte multe măsuri care nu au fost luate de alte state. Nu noi vorbim de vârful epidemiei, ci specialiștii, medicii epidemiologi, cei care au experiență, noi trebuie să ținem cont de ce spun specialiștii (…) Noi nu am avut stocuri strategice. Noi ne-am mișcat cu mult înaintea apariției primului caz în România, am prins o piață internațională nebună, cu o competiție literalmente acerbă, cererea a crescut exploziv. Începem să stăm mai bine, deja avem contracte care sunt derulate prin Unifarm sau ONAC (…) Avem de primit în următoarea perioadă o cantitate importantă de măști FFP2 și FFP3. E în curs de aducere în țară a două milioane de mărci și un alt transport, în jur de 19 aprilie, alte două milioane de măști”, a declarat Orban, duminică seara, la Digi24.

Prim-ministrul s-a opus impunerii purtării măștilor în spațiul public, măsură impusă în patru județe din țară, în lipsa unui număr suficient de echipamente medicale accesibile pentru populație.

”Nu pot să impui această obligativitate atât timp cât nu există capacitate de protecție și posibilitatea de a achiziționa la prețuri decente cantități de măști necesare. Improvizațiile nu cred că fac bine. Pentru cetățeni cred că trebuie să poarte așa-numitele măști chirurgicale și care nu sunt pentru intrarea în contact cu persoane care sunt infectate (…) Sigur că este bine să se poarte măști, dar noi încercăm să fixăm obligații atunci când ele pot fi puse în practică”, a precizat Ludovic Orban.

Totodată, el a exclus posibilitatea organizării slujbelor de Înviere cu participarea credincioșilor, spunând că slujbele vor fi transmise online și, deci, ”fiecare casă va fi o biserică a fiecărui român” anul acesta, de Paști.

”Restricțiile trebuie respectate și de Paști, mai ales că vârful va fi în jurul sărbătorilor pascale. A fost o solicitare pentru o plimbare a moaștelor Sfintei Parascheva în Iași și Botoșani. Am spus că se poate cu două condiții: să nu fie procesiuni și să nu se oprească în localități pentru că oamenii s-ar fi adunat cu siguranță. Cei mai mulți dintre credincioși sunt oameni de vârsta a treia, vulnerabili. Orice creștin trăiește Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, dar fiecare casă să fie o biserică a fiecărui român de acest Paște, slujbele sunt transmise online”, a arătat premierul Orban.

Premierul a transmis românilor să aibă încredere că Guvernul ”va repune România în funcțiune” imediat după ce ”pericolul uriaș” va trece. ”Privațiunile care au fost impuse au fost numai din dorința de a proteja sănătatea și viața românilor. Să aibă răbdare, să fie responsabili, să respecte măsurile autorităților și să aibă încredere că imediat ce vom trece de acest pericol uriaș la adresa românilor vom repune România în funcțiune”, a spus Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.