Acasă Externe Agenda Europeana Ursula von der Leyen despre cadrele medicale din România care au plecat...

Ursula von der Leyen despre cadrele medicale din România care au plecat să ajute Italia: ”Sunt adevărata față a solidarității europene”

DISTRIBUIȚI

154111– 08042020 – Cadrele medicale din România și Norvegia care sprijină, la fața locului, sistemul medical italian sunt adevărata faț a solidarității europene. Este opinia exprimată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a vorbit în termeni laudativi despre gestul de solidaritate și simțul datoriei manifestate de echipele medicale: „Acești asistenți medicali și acești medici, care și-au părăsit căminele pentru a-i ajuta pe colegii lor din alte state membre, sunt adevărata față a solidarității europene. Întreaga Europă este mândră de dumneavoastră. Comisia face tot posibilul pentru a ajuta Italia și toate statele membre în acest moment în care ajutorul este atât de necesar.

În termeni similari a vorbit și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič:  „Mulțumesc României, Norvegiei și Austriei pentru sprijinul acordat Italiei în vremuri atât de grele pentru întregul continent. Acțiunile lor sunt o dovadă palpabilă a solidarității europene. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE lucrează ceas de ceas și zi de zi, împreună cu toate statele membre, pentru a avea siguranța că ajutorul disponibil este direcționat către cei care au cel mai mult nevoie de el.

Italia a activat și Sistemul de sateliți Copernicus al UE pentru a cartografia unitățile medicale și spațiile publice pe durata situației de urgență generate de coronavirus.

De asemenea, Italia a primit echipamente personale de protecție a căror livrare a fost coordonată prin intermediul Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE. Mai multe state membre ale UE au trimis, la rândul lor, Italiei echipamente de protecție (măști, salopete și ventilatoare) și au preluat în spitalele lor pacienți italieni.

Reamintim că o echipă europeană de medici și asistenți medicali din România și Norvegia, mobilizată prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, a ajuns la Milano și Bergamo pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale italiene în lupta împotriva coronavirusului. La rândul său, Austria a oferit Italiei peste 3.000 de litri de dezinfectant prin intermediul aceluiași mecanism. Comisia va coordona și va cofinanța această asistență europeană. O parte din echipa medicală norvegiană a fost deja mobilizată anul trecut în decembrie, tot prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE, din care Norvegia face parte ca membru cu drepturi depline, pentru a combate epidemia de rujeolă din #Samoa.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență este componenta centrală a mecanismului de protecție civilă al UE, coordonând furnizarea de asistență pentru țările afectate de dezastre, sub formă de articole de primă necesitate, expertiză, echipe de protecție civilă sau echipamente specializate. Centrul asigură trimiterea rapidă a sprijinului de urgență și acționează ca platformă de coordonare între toate statele membre ale UE și celelalte șase state participante, țara afectată și experții în materie de protecție civilă și ajutor umanitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.