Acasă Externe Agenda Europeana Președintele Parlamentului European așteaptă explicații pe marginea ”resurselor proprii” din viitorul CFM....

Președintele Parlamentului European așteaptă explicații pe marginea ”resurselor proprii” din viitorul CFM. Și nu numai…

DISTRIBUIȚI

155726 – 22072020 – Deputații europeni vor dezbate joi, 23 iulie, rezultatele summit-ului UE din 17-21 iulie cu președinții Consiliului și ai Comisiei, Charles Michel și Ursula von der Leyen.

Dezbaterea în plen, programată între orele 9: 30-12: 30 (10:30 – 13:30 orele României), va fi completată cu adoptarea, în aceeași zi, a unei rezoluții privind cadrul financiar multianual (CFM), un sistem de resurse proprii și un plan de redresare pentru Europa.

Referindu-se la rezultatele reuniunii Consiliului European a șefilor de stat sau de guvern din 17-21 iulie de la Bruxelles, Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat marți: „După zile de discuții, cetățenii europeni se așteaptă la un acord care să se ridice la înălțimea acestui moment istoric. Suntem îngrijorați cu privire la un viitor în care solidaritatea europeană și metoda comunitară sunt pierdute. Parlamentul European și-a stabilit prioritățile și se așteaptă ca acestea să fie îndeplinite. Cadrul financiar multianual trebuie să poată aborda principalele provocări cu care se confruntă Europa pe termen mediu, cum ar fi Pactul ecologic, digitalizarea, reziliența economică și combaterea inegalităților”.

„Este nevoie imediat de noi resurse proprii. De asemenea, avem nevoie de măsuri care să asigure o apărare eficace a statului de drept. În plus, Parlamentul a solicitat în mod repetat eliminarea sistemului de corecții. În cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite în mod satisfăcător, Parlamentul European nu își va da aprobarea. COVID-19 este încă aici și asistăm la apariția unor noi focare în Europa. Mai mult ca oricând, este necesar să se acționeze rapid și în mod curajos.”

Consiliul își va finaliza acum mandatul pentru a porni negocierile cu Parlamentul cu privire la viitorul Cadrul Financiar Multianual (CFM ) pentru perioada 2021-2027, la reforma resurselor proprii și la planul de redresare. Parlamentul European va avea ultimul cuvânt cu privire la CFM înainte ca acesta să intre în vigoare. Actualul buget multianual se încheie la 31 decembrie 2020.

Deputații în Parlamentul European își vor prezenta condițiile în rezoluția din sesiunea plenară de joi. Echipa de negociere a PE va iniția negocieri cu Președinția germană a Consiliului UE cât mai curând posibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.