Acasă Externe Agenda Europeana Premiul Saharov 2020 acordat opoziției democratice din Belarus

Premiul Saharov 2020 acordat opoziției democratice din Belarus

DISTRIBUIȚI

 156853  – 22102020 – Opoziția democratică din Belarus a primit Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat laureații în hemiciclul de la Bruxelles, joi la prânz, în urma unei decizii anterioare a Conferinței președinților (Președintele și liderii grupurilor politice).

„Permiteți-mi să-i felicit pe reprezentanții opoziției din Belarus pentru curajul, reziliența și hotărârea acestora. S-au ridicat și rezistă ferm în fața unui adversar mult mai puternic. Cu toate acestea, ei au de partea lor ceva ce nu poate fi înfrânt niciodată de către o forță brută: adevărul. Prin urmare, mesajul meu pentru voi, stimați laureați, este de a rămâne puternici și de a nu renunța la lupta voastră. Reamintiți-vă că suntem de partea voastră”, a afirmat Președintele Sassoli, în urma deciziei.

„Aș dori, de asemenea, să adaug câteva cuvinte cu privire la uciderea recentă a unuia dintre finaliștii din acest an, Arnold Joaquín Morazán Erazzo, parte a grupului pentru mediu Guapinol. Grupul se opune unei mine de oxid de fier din Honduras. Este imperativ să fie lansată o anchetă credibilă, independentă și imediată în acest caz, iar cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere”, a adăugat acesta.

Protestând împotriva unui regim brutal

Opoziția democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, o inițiativă a „femeilor curajoase”, precum și a unor personalități politice și reprezentanți ai societății civile. Aflați mai multe despre laureați, precum și despre ceilalți finaliști.

Belarus se află în plină criză politică de la alegerile prezidențiale din 9 august, care au condus la o revoltă împotriva președintelui autoritar Aleksandr Lukașenko și a represiunii brutale ulterioare a demonstranților de către regimul acestuia.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 16 decembrie.

Miercuri, Parlamentul a adoptat, de asemenea, noi recomandări prin care se solicită o revizuire cuprinzătoare a relațiilor UE cu Belarus. Aflați mai multe aici.

Context

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înființat în 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Acesta este denumit în onoarea fizicianului și disidentului politic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 EUR.

Anul trecut, premiul a fost acordat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorității uigure din China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.