Acasă Life Romfilatelia: Urși

Romfilatelia: Urși

DISTRIBUIȚI
image description

157359 – 27112020 – Romfilatelia continuă tematica Faună, foarte apreciată de colecționari, introducând în circulație, joi, 3 decembrie a.c., emisiunea de mărci poștale intitulată „Urși”, alcătuită din patru mărci poştale în care este ilustrat ursul brun, specie emblematică a faunei sălbatice din România.

Pe cele patru timbre, având valorile nominale de 2 lei, 3,30 lei, 5 lei și 19 lei, este reprezentat ursul brun (Ursus arctos) în patru ipostaze, corespunzând celor patru anotimpuri ce caracterizează natura României.

Ursul brun este o specie răspândită în Europa, Asia și America de Nord.  În Europa, arealul său s-a restrâns continuu începând din Antichitate, odată cu restrângerea suprafeței pădurilor. Astăzi, specia mai este prezentă în aproximativ 20 de țări europene. România are una dintre cele mai mari populații de urși bruni din Europa, estimată la cca 6.000 de exemplare.

Ursul brun este unul dintre cele mai mari carnivore terestre actuale. Masculii cântăresc 250-300 kg, putând depăși, în mod excepțional, 400 kg. Femelele au 150-250 kg.

Sunt animale masive, cu un schelet robust, cu membre puternice, înzestrate cu gheare care pot ajunge la 10 cm lungime. Capul este mare, cu craniul lat. Dentiția cuprinde 42 de dinți.

Blana are diferite nuanțe de brun – cafeniu-închis, brun-roșcat, brun-gălbui -, rareori putând fi întâlnite exemplare albinoase, a căror blană este alb-gălbuie. Blana este deasă și poate avea 10 cm lungime.

Urșii bruni sunt omnivori, având o alimentație extrem de variată. Pe lângă hrana de origine animală (mamifere, ouă și pui de păsări, pești, insecte și larvele acestora), consumă și fructe de pădure, ghindă, semințe de conifere, flori și lăstari, rădăcini și tuberculi de plante, ciuperci. În special la începutul primăverii, când ies din somnul de iarnă, se hrănesc adesea din cadavre ale unor animale care nu au supraviețuit iernii.

Apropierea de așezările umane îi determină pe urși să recurgă și la alte surse de hrană: ei atacă adesea animalele domestice, devastează prisăcile, consumând atât mierea, cât și albinele – adulți și larve – și mănâncă plante cultivate (porumb și grâu, fructe).

Sunt animale solitare, masculii și femelele întâlnindu-se doar primăvara, în perioada împerecherii. Femelele nasc de obicei 1-3 pui, care rămân alături de mamă timp de aproximativ 2 ani. În stare liberă, urșii trăiesc 20-30 de ani.

Datorită mărimii și forței sale, precum și modului său de viață, cu impact asupra vieții oamenilor, ursul apare adesea în mitologia populară, în legende, povești și obiceiuri, având astfel, dincolo de importanța ecologică în ecosistemele în care trăiește, și o importanță culturală deosebită.

Emisiunea de mărci poștale „Urși” este completată de plicul „prima zi”,  coală de 32 timbre + tęte-bęche și tabsuri și minicoală de 4 timbre cu manșetă ilustrată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.