Acasă Politic Senatorul Cristian Chirteș, ales președinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților...

Senatorul Cristian Chirteș, ales președinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului

DISTRIBUIȚI

158424 – 18022021 –  Senatorul Cristian Chirteș a fost ales în ședința de plen comun a celor două camere ale Parlamentului președinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului, pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

Decizia a fost luată prin votul majorității deputaților și senatorilor, la propunerea birourilor permanente ale cele două camere ale forului legislativ și prin consultarea liderilor grupurilor parlamentare.

„Activitatea Comisiei implică o responsabilitate importantă, de control al activității SRI, într-un context democratic, conform prevederilor Constituției. România este un stat de drept, în care drepturile și libertățile cetățenilor trebuie să fie garantate, angajamentele asumate în cadrul parteneriatelor strategice sunt respectate, iar instituțiile își desfășoară activitatea în deplină legalitate și transparență.

Modalitățile de control a activității SRI sunt asigurate prin forma de numire a conducerii acestei instituții, de către Parlament, la propunerea Președintelui, prin obligația prezentării de rapoarte cu privire la activitatea Serviciului și prin acțiunile Comisiei comune permanente, care își va începe activitatea în noua componență.

Ne vom asigura, conform legii, că Serviciul Român de Informații respectă, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, prevederile Constituției și ale celorlalte acte normative, precum și drepturile și libertățile cetățenilor. Un obiectiv important va fi acela de a urmări constant orice semnal care ar putea indica depășirea cadrului constituțional sau legal, pentru a preveni abuzuri, politizări sau orice formă de excese în desfășurarea activității Serviciului Român de Informații.

În plus, vom fi interesați de o clară separare de practici ale trecutului, precum și de o stimulare a dialogului politic, pentru a se ajunge la clarificări și modernizări legislative cu privire la atribuțiile și rolul acestei instituții, precum și cu privire la consolidarea controlului civil exercitat de Parlament”, a precizat senatorul Cristian Chirteș, președintele ales al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului, pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.