Acasă Politic Cristian Ichim: Depolitizarea educației un pas esențial pentru reforma din învățământul românesc

Cristian Ichim: Depolitizarea educației un pas esențial pentru reforma din învățământul românesc

DISTRIBUIȚI

   158722 – 10032021 – Nu există nicio îndoială că pandemia de COVID 19 a adâncit criza din sistemul public de educație. Anul 2020 a schimbat profund felul în care se învață, se predă, se asimilează și se comunică în școală. Mult dorita digitalizare a educației s-a instalat brusc, fără experiențe pilot sau analize de impact și fără o logistică adecvată în spate.

În ultimii 30 de ani, educația în România s-a bazat pe un sistem de stat în care părinții nu au niciun cuvânt de spus, iar copiii sunt victime ale experimentelor nefericite ale guvernelor. Alianța USRPLUS își propune să reformeze cu adevărat învățământul românesc, vine cu o viziune pe termen lung, schimbăm abordarea educației centrate pe stat, ne axăm pe educația centrată pe elev. Știm cu toții problemele din educație, inerția sistemului centrat pe profesori/evaluări, nu pe elev, ignorarea părinților, politizarea dusă la paroxism.

Planificarea orelor de curs prin intermediul platformelor online, elaborarea și mai ales implementarea procedurilor de monitorizare a cazurilor de COVID19 în unitățile de învățământ, gestionarea crizelor de personal specializat cauzată de decizia unor cadre didactice de a se pensiona chiar și anticipat de teama infectării cu COVID, implementarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară, iată doar o mică parte dintre responsabilitățile managerilor din instituțiile de învățământ.

Am spus manageri pentru că de asta are nevoie sistemul de învățământ, de un management educațional coerent. Nu mai putem accepta clientelismul și servilismul politic în educație când avem date clare că suntem în criză. Depolitizare funcțiilor de conducere din educație reprezintă o măsură prioritară pentru USR PLUS și începem să facem pași concreți în această direcție. Managerul unei școli trebuie să devină o persoană echipată cu un set complex de competențe în managementul organizațional, managementul resurselor umane, managementul timpului, al resurselor financiare și logistice, comunicare organizațională și gestionarea conflictelor.

Depolitizarea funcțiilor de conducere, de îndrumare și de control din cadrul unităților de învățământ și inspectoratelor va genera o serie de beneficii în ceea ce privește transparența decizională (promovăm meritocrația și integritatea), descentralizarea (promovăm libertatea școlii de a decide), dar și creșterea gradului de profesionalizare a managementului didactic (creșterea responsabilității decizionale, grad sporit de profesionalizare), arată într-un comunicat de presă deputatul USR PLUS Cristian Ichim.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.