Acasă Cultura/Media 15 aprilie, Ziua Mondială a Artei

15 aprilie, Ziua Mondială a Artei

DISTRIBUIȚI

 159223 – 15042021 – „Aducerea oamenilor împreună, inspirație, calm și comunicare: acestea sunt puterile artei, a căror importanță a fost evidențiată în timpul pandemiei COVID-19”, a spus directorul general UNESCO Audrey Azoulay în mesajul său cu ocazia Zilei Mondiale a Artei. De-a lungul izolării, arta a înflorit. Indicându-i pe comunicatori, pe oamenii care au cântat în balcoane sau pe organizatorii de concerte și evenimente online, Azoulay susține că arta înflorește în pandemie.

„Astfel, în ciuda crizei, arta își demonstrează rezistența”, spue șefa UNESCO.

Aducând un omagiu solidarității manifestate de artiști și instituții într-un moment în care „arta resimte efectele crizi globale”, ea a semnalat că această perioadă de izolare poate fi și „o perioadă de deschidere către cultură, pentru a întări legăturile dintre creația artistică și societate ”.

Prin hashtagul #ShareCulture, UNESCO invită pe toată lumea să-și arate dragostea de artă.

Ziua Mondială a Artei, este marcată în fiecare an, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor. Da Vinci a spus „În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.

Arta înseamnă creativitatea, inovație și diversitate culturală pentru toate popoarele de pe glob și joacă un rol important în schimbul de cunoștințe și încurajarea curiozității și dialogului. Acestea sunt calități pe care arta le-a avut dintotdeauna și le va avea întotdeauna dacă continuăm să susținem mediile în care artiștii și libertatea artistică sunt promovate și protejate. În acest fel, promovarea dezvoltării artei ne sporește și mijloacele de a realiza o lume liberă și pașnică.

Există multe de învățat, de împărtășit și de sărbătorit de Ziua Mondială a Artei, iar UNESCO îi încurajează pe toți să se alăture prin diferite activități, cum ar fi dezbateri, conferințe, ateliere, evenimente culturale și prezentări sau expoziții.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.