Acasă Externe Agenda Europeana Combaterea traficului de persoane: o nouă strategie axată pe prevenire, pe destrămarea...

Combaterea traficului de persoane: o nouă strategie axată pe prevenire, pe destrămarea activităților infracționale și pe consolidarea capacității de acțiune a victimelor

DISTRIBUIȚI

 159216 – 14042021 – Comisia Europeană prezintă astăzi o nouă strategie de combatere a traficului de persoane (2021-2025), axată pe prevenirea infracționalității, aducerea traficanților în fața legii, protejarea victimelor și consolidarea capacității lor de acțiune. În perioada 2017-2018, au fost peste 14 000 de victime înregistrate în Uniunea Europeană. La nivel mondial, traficanții obțin într-un singur an profituri estimate la 29,4 miliarde EUR. Întrucât se preconizează că cererea de exploatare va crește, că traficanții își vor muta activitatea online și că pandemia va crea probabil condiții propice pentru ca acest fenomen să ia amploare, strategia de astăzi prezintă măsurile prin intermediul cărora UE și statele membre vor putea continua să riposteze.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „Combaterea traficului de persoane face parte din eforturile noastre de construire a unei Europe care protejează. Traficanții profită de vulnerabilitatea oamenilor. Prin strategia de astăzi, adoptăm o abordare tridimensională, utilizând în paralele legislația, politicile și sprijinul operațional și finanțarea pentru a reduce cererea, a destrăma activitățile infracționale și a consolida capacitatea de acțiune a victimelor acestei infracțiuni abominabile.”

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat: „Deși traficul de persoane este o infracțiune care nu ar trebui să se regăsească în societățile noastre, aceasta continuă să facă victime, cu precădere în rândul femeilor și al copiilor, care sunt traficați în special în scopuri sexuale. Avem datoria să protejăm victimele și să îi aducem în fața legii pe făptași, pe cei care tratează oamenii ca pe o marfă. Vom analiza prevederile legislative în vigoare pentru a vedea dacă mai sunt adecvate și vom lua în considerare posibilitatea de a incrimina folosirea de servicii obținute prin exploatarea victimelor traficului.”

Strategia pornește de la cadrul legal și de politică cuprinzător instituit la nivelul UE pentru a aborda traficul de persoane, bazat pe Directiva UE privind combaterea traficului de persoane. Comisia va continua să sprijine statele membre în punerea în aplicare a directivei și, dacă este necesar, va propune revizuirea acesteia pentru a se asigura că este adecvată scopului. Coordonatorul UE pentru combaterea traficului de persoane va continua să joace un rol-cheie în punerea în aplicare a acestei strategii.

În plus, strategia se axează pe:

  • Reducerea cererii care favorizează traficul: Comisia va evalua posibilitatea de a introduce la nivelul UE norme minime de incriminare a utilizării serviciilor obținute prin exploatarea victimelor traficului și va organiza, împreună cu autoritățile naționale și cu organizațiile societății civile, o campanie de prevenire care va viza sectoarele cu risc ridicat. De asemenea, Comisia va avea în vedere înăsprirea prevederilor din Directiva privind sancțiunile la adresa angajatorilor și va propune prevederi legislative privind guvernanța corporativă, pentru a clarifica responsabilitățile societăților comerciale, și va oferi orientări privind obligația de diligență pentru a ajuta la prevenirea muncii forțate.
  • Destrămarea modelului de afaceri al traficanților, atât online, cât și offline: Comisia va purta un dialog cu furnizorii de internet și cu companiile din domeniul tehnologiei pentru a reduce numărul cazurilor de utilizare a platformelor online pentru recrutarea și exploatarea victimelor. În același timp, va încuraja organizarea sistematică de cursuri de formare destinate practicienilor din domeniul asigurării respectării legii și din domeniul judiciar în ceea ce privește detectarea și combaterea traficului de persoane.
  • Protejarea, sprijinirea și consolidarea capacității de acțiune a victimelor, cu un accent special pe femei și copii: strategia vizează ameliorarea procesului de identificare timpurie a victimelor și îndrumarea acestora către serviciile de asistență și protecție, îmbunătățirea programelor de consolidare a capacității de acțiune a victimelor și facilitarea reintegrării acestora. De asemenea, Comisia va finanța cursuri de formare care să țină cont de gen și să fie adaptate nevoilor copiilor pentru a ajuta polițiștii, lucrătorii sociali, agenții vamali și personalul medical să detecteze victimele.
  • Promovarea cooperării internaționale: Având în vedere că jumătate dintre victimele identificate în UE sunt cetățeni din afara UE, cooperarea cu partenerii internaționali este esențială pentru combaterea traficului de persoane. UE va utiliza o serie de instrumente de politică externă și de cooperare operațională pentru a contribui la combaterea traficului în țările de origine și de tranzit, inclusiv prin dialoguri specifice privind drepturile omului și securitatea, prin cooperarea consolidată cu Consiliul Europei și prin măsuri periodice și specifice de comunicare, acțiuni și schimburi de informații cu delegațiile UE din țările partenere. Planul de acțiune împotriva introducerii ilegale de migranți, care va fi prezentat în curând, va ajuta, de asemenea, la anihilarea rețelelor de traficanți care aduc în Europa victime pentru a fi exploatate.

Context

În pofida progreselor înregistrate în ultimii ani, traficul de persoane rămâne o amenințare gravă în UE. Victimele sunt în principal femei și fete traficate în scopul exploatării sexuale. Al treilea raport privind progresele înregistrate în lupta împotriva traficului de persoane, publicat în octombrie 2020, oferă o imagine de ansamblu factuală asupra progreselor înregistrate, include modele ale fenomenului, precum și provocări și aspecte principale ale combaterii traficului de persoane în UE.

Întrucât infracțiunea de traficul de persoane este comisă adeseori de grupări organizate, Strategia de combatere a traficului de persoane este strâns legată de Strategia UE privind combaterea criminalității organizate, prezentată tot astăzi. Protejarea societății împotriva criminalității organizate și, în special, combaterea traficului de persoane reprezintă o prioritate în cadrul noii Strategii a UE privind o uniune a securității.

Și în noul Pact privind migrația și azilul se subliniază importanța identificării timpurii a potențialelor victime ale traficului de persoane în rândul cetățenilor din țări terțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.