Acasă Politic Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României vor organiza peste 100 de...

Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României vor organiza peste 100 de consulate mobile

DISTRIBUIȚI

 159426 – 30042021 –În continuarea informațiilor referitoare la organizarea consulatelor itinerante (mobile) pentru anul 2021, Ministerul Afacerilor Externe informează că Planul pentru organizarea consulatelor itinerante (mobile) pentru anul 2021 a fost finalizat, în urma încheierii procesului de consultare publică, care s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni.

Demersul de consultare publică și implicare a mediului asociativ la elaborarea Planului anual constituie o premieră în activitatea MAE și a facilitat dialogul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României cu reprezentanți ai mediului asociativ și ai comunităților românești din statele de reședință.

În urma acestui proces, lansat la 1 aprilie 2021 (www.mae.ro/node/55250), au fost primite peste 1000 de solicitări și propuneri (prin email, telefonic sau rețele sociale), iar pe baza acestor recomandări, față de calendarul propus inițial, vor fi organizate, suplimentar, consulate itinerante (mobile) în Republica Italiană (Trapani, Sicilia), Statele Unite ale Americii (San Francisco, Portland, Seattle, Las Vegas, Denver, Phoenix) și Ecuador (Quito). De asemenea, în urma acestui proces, au fost modificate perioadele și/sau locațiile în care urmează să fie organizate consulate itinerante (mobile) în Australia, Canada, Republica Elenă, Republica Franceză și Statele Unite ale Americii. Conform calendarului actualizat în baza procesului de consultare publică, MAE menționează că misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României vor organiza în cursul acestui an peste 100 de consulate itinerante (mobile), după cum rezultă din documentul anexat.

Totodată, MAE precizează că, de la începutul acestui an, din calendarul propus inițial au fost deja organizate un număr de 10 consulate itinerante (mobile) în Australia (Brisbane), Republica Italiană (Reggio Calabria), Republica Malta (Aura), Regatul Danemarcei (Aalborg), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Newcastle, Bristol, Plymouth, Hull și Coventry) și Regatul Spaniei (Insulele Canare).

MAE reamintește că demersul privind stabilirea unei noi proceduri privind organizarea consulatelor itinerante (mobile), ce introduce, printre altele, și organizarea de consultări publice în acest sens, vine în sprijinul cetățenilor români din afara țării, ca răspuns la semnalările cu caracter general sau punctual primite din partea acestora și în întâmpinarea nevoilor comunităților de a avea acces predictibil la servicii consulare, cât mai aproape de domiciliul sau reședința în străinătate.

Totodată, noua procedură face parte din planul amplu de reformă consulară, inițiat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, noua procedură de realizare a consulatelor itinerante (mobile) urmărind realizarea unui calendar anual de organizare a acestor acțiuni, care să ofere o mai mare predictibilitate a furnizării de servicii consulare membrilor comunităților românești. Principalele elementele de noutate stabilite prin noua procedură mai prevăd, printre altele, criterii mai clare privind organizarea de consulate itinerante (mobile), rezultate mai ales din consultarea mediului asociativ și a membrilor comunităților românești, precum și măsuri de eficientizare a comunicării acestor inițiative în spațiul public, pentru o bună informare, în timp util, a persoanelor interesate.

Consulatul itinerant (mobil) este o activitate cu caracter ocazional care presupune deplasarea unei echipe consulare mobile într-o localitate unde se află o comunitate românească, aflată la distanță față de un oficiu consular permanent, în vederea prestării de servicii consulare solicitate de membrii comunității respective. Echipele consulare mobile sunt formate din consuli și funcționari consulari ai misiunii diplomatice sau oficiilor consulare care organizează această activitate și sunt dotate cu echipamente tehnice necesare preluării și procesării serviciilor consulare în regim offline. Cu ocazia acestor consulate itinerante (mobile), se poate procesa o gamă foarte variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie și de stare civilă, obținere de acte din România etc.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.