Acasă Social Administratie Premierul vede luminița de la capătul tunelului. Cu o condiție: să ne...

Premierul vede luminița de la capătul tunelului. Cu o condiție: să ne vaccinăm!

DISTRIBUIȚI

159091 – 05042021 – Premierul Florin Cîțu a făcut un apel la toți politicienii, indiferent pe ce nivel al palierului administrativ se află, să informeze cetățenii în legătură cu importanța vaccinării pentru combaterea pandemiei de COVID-19. De asemenea, premierul a subliniat importanța implicării Bisericii, cultelor religioase, în susținerea campaniei de vaccinare, ”mai ales în mediul rural”, astfel încât toți românii să aibă informațiile despre vaccinare.

”Așa cum arată lucrurile, și m-am asigurat că avem dozele necesare, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la sfârșitul lunii iulie (…) ceea ce înseamnă 70% dintre persoanele adulte și vom putea vorbi despre o deschidere a economiei. Dar trebuie să merge, să ne vaccinăm. Cum arată lucrurile acum merg în direcția corectă. Astăzi am vorbit cu CNCAV și la mijlocul lunii aprilie vom ajunge să putem vaccina 100.000 de persoane/zi”, a spus premierul.

În ceea ce privește situația epidemiologică, prim-ministru spune că lucrurile s-au stabilizat în urma măsurilor luate în ultima perioadă și a apreciat modul în care confesiunile religioase care deja au avut sărbătorile pascale au înțeles să respecte regulile epidemiologice. Cîțu a anunțat că de aproximativ o săptămână cifrele indică intrarea pe un platou în ceea ce privește cazurile de infectare cu SARS-CoV2, chiar și la București-Ilfov și Timiș, unde rata cumulată a infecțiilor a fost cea mai ridicată din țară.

”Vă cer în continuare să aveți răbdare. Măsurile funcționează, dau rezultate. Situația nu se poate îmbunătăți fără să păstrăm ceea ce avem acum și să accelerăm campania de vaccinare”, a spus Cîțu, adăugând că încă există o presiune pe spitale, iar ceilalți pot ajuta prin respectarea măsurilor și vaccinare.

Prim-ministru a anunțat înființarea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, unde să fie invitate și patronate și asociații, pentru pregătirea repornirii economiei și revenirea la normalitate. ”Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, și am dat ca țintă 1 iulie, trebuie să ne vaccinăm. Este o condiție necesară pentru a putea merge mai departe. Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia”.

Cîțu a menționat data de 1 iunie ca țintă pentru luarea mai multor măsuri de relaxare: ”Începe sezonul de vară. Aș vrea să avem o vacanță mult mai bună ca anul trecut și mai sigură și ne vom asigura, prin măsurile pe care le vom lua și pe care sunt sigur că și cei care sunt în industria turismului, în special, le vor respecta anul acesta”, a spus premierul.

Întrebat dacă în România se va aplica certificatul verde despre care se vorbește la nivel european premierul a spus: „Nu. În niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanță fără. De aceea avem acest comitet interministerial, pentru a ne asigura că sunt reguli pe care le vor respecta, dar fără certificat verde”.

Comisia Europeana a propus crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu SARS-CoV-2 sau s-a vindecat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.