Acasă Politic Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0

Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0

DISTRIBUIȚI

159528 – 08052021 – Oficiali de la Kremlin şi Casa Alba lucrează intens pentru pregătirea Summit-ului Biden-Putin, undeva în Europa, în cursul lunii iunie, scrie pe pagina sa de Facebook Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Premisele sunt tensionate. Patrushev (Secretarul Consiliului de Securitate) şi Lavrov – ministrul rus de externe au dat mandat negociatorilor ruşi să prezinte americanilor o variantă de înţelegere prin care să se “legitimeze“ dreptul Rusiei de a-şi promova, în regiune, abordările de securitate naţională privind exerciţiul suveranităţii inclusiv posibilitatea de a apăra “vorbitorii de limba rusă“ oriunde s-ar afla aceştia.

Preşedintele Biden şi Tony Blinken, secretarul de stat al SUA, consideră că stabilizarea relaţiilor ruso-americane depinde de acceptarea de către partea rusă a consecinţelor atacurile cyber, amestecului în alegerile din SUA, încălcării drepturilor omului sau agresiunea împotriva Ucrainei.

SUA ar dori să coopereze cu Rusia în domenii privind: controlul armamentului nuclear, lupta împotriva terorismului islamic, controlul pandemiei sau schimbările climatice.

În esenţă, Kremlinul încearcă un joc “de miză nulă” prin întoarcerea la situaţia anterioară anului 2014, renunţarea reciprocă la regimurile de sancţiuni, cu păstrarea influenţei ruse în Crimeea şi Donbas.

Partea rusă consideră că proiectul Yalta-1945 poate fi replicat în 2021, asigurându-se stabilitatea şi predictibilitatea necesare în scopul prevenirii unei conflagraţii mondiale.

Summit-ul de la Yalta -1945 cu scopurile declarate privind reconstruirea comunităţii internaţionale după al doilea Război Mondial a reprezentat un dezastru strategic pentru Europa Centrală şi de Est dar un mare succes pentru URSS şi generarea sistemului influenţelor comuniste.

Prin mobilizarea militară excepţională (peste 300.000 de militari), precum şi încercarea de a se angaja într-un război convenţional, generalizat în Ucraina, Rusia a trecut la o fază superioară şi anume semnalul transmis SUA şi aliaţilor săi că nu ar exclude chiar o confruntare nucleară globală.

Yalta – 2021 sau Molotov -Ribbentrop 2.0 ar plasa România ca parte a Europei Centrale şi de Est sub acelaşi regim diferit, discriminatoriu şi criminal, care a distrus destine şi naţiuni.

Până în acest moment Washingtonul nu a cedat în ceea ce priveşte agenda Summit-ului. Rămâne de văzut. Dar poziţionarea puterilor europene influente este necesară, mai mult decât oricând. Este nu numai o problemă de semnal dar mai ales de expresie a solidarităţii, necesare astăzi în logica pace-război.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.