Acasă Sport EURO 2020: Organizarea Campionatului European de Fotbal

EURO 2020: Organizarea Campionatului European de Fotbal

DISTRIBUIȚI

159936– 07062021 – Cea de-a XVI-a ediţie a turneului final al Campionatului European de Fotbal – EURO 2020, organizat de UEFA, se va derula în perioada 11 iunie – 11 iulie 2021, pentru prima oară în mai multe oraşe de pe continent, în total 11: Amsterdam (Ţările de Jos), Baku (Azerbaidjan), Bucureşti (România), Budapesta (Ungaria), Copenhaga (Danemarca), Glasgow (Scoţia), Londra (Anglia), München (Germania), Roma (Italia), Sevilla (Spania) şi Sankt Petersburg (Rusia).

Este a doua ediţie care se desfăşoară cu 24 de echipe participante la turneul final, după cea din 2016, care a avut loc în Franţa.

În 2020 s-au aniversat 60 de ani de la înfiinţarea competiţiei fotbalistice, iar Campionatul European trebuia să se desfăşoare iniţial în 12 oraşe ale continentului între 12 iunie-12 iulie 2020, dar a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus COVID-19. Amânarea a permis reducerea presiunii asupra serviciilor publice, mai ales cele de sănătate, din ţările afectate de pandemie, oferind în acelaşi timp spaţiu în calendar pentru ligile de fotbal europene suspendate pentru a-şi finaliza întrecerile interne. UEFA a decis ca denumirea competiţiei să rămână EURO 2020, chiar dacă aceasta are loc în anul 2021.

UEFA a reevaluat, la 11 decembrie 2008, condiţiile de desfăşurare a turneului final pentru ţările gazdă, stabilind că sunt necesare noua stadioane principale şi alte trei de rezervă. Iniţial, 13 stadioane au fost selectate şi anunţate la 19 septembrie 2014, astfel: Londra (Anglia), München (Germania), Baku (Azerbaidjan), Sankt Petersburg (Rusia), Roma (Italia), Copenhaga (Danemarca), Bucureşti (România), Amsterdam (Ţările de Jos), Dublin (Irlanda), Bilbao (Spania), Budapesta (Ungaria), Bruxelles (Belgia), Glasgow (Scoţia). Dintre cele 13 stadioane, opt nu mai găzduiseră vreun Campionat European: Baku, Sankt Petersburg, Copenhaga, Bucureşti, Dublin, Bilbao, Budapesta şi Glasgow. Dintre cele 13 ţări, şapte nu au mai găzduit vreo finală europeană: Azerbaidjan, Danemarca, Ungaria, România, Irlanda, Rusia şi Scoţia. Dintre cele 13 stadioane stabilite iniţial, doar două au mai găzduit o finală europeană: Stadio Olimpico din Roma şi Amsterdam Arena. Vechiul stadion Wembley a găzduit meciurile şi finala Campionatului European din 1996, dar cu toate că noua arenă a fost construită în aceeaşi locaţie, este considerat un stadion diferit faţă de Old Wembley. În urma selecţiei finale, oraşele Bruxelles, Bilbao şi Dublin au fost eliminate, meciurile fiind mutate pe arenele din Londra, Sevilla şi Sankt Petersburg.

România a primit dreptul de organizare a patru meciuri din cadrul Campionatului European pe Arena Naţională din Capitală. Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. UEFA le-a cerut celor 11 ţări gazdă, printre care şi România, să prezinte până pe 7 aprilie 2021 planurile proprii pentru intrarea pe stadioane şi alte scenarii, cu spectatori. UEFA a menţionat patru scenarii operaţionale: stadion deschis la capacitate maximă, deschis cu o capacitate de cel puţin 50%, stadion deschis cu o capacitate între 20-30% sau meciuri cu porţile închise. La 31 martie 2021, UEFA a decis să lase la nivelul autorităţilor locale decizia privind numărul de spectatori acceptaţi pe stadioane la meciurile turneului final al EURO 2020, notează Reuters.

Stadio Olimpico din Roma a fost ales să găzduiască jocul de deschidere, dintre Turcia şi Italia. Portugalia, participantă şi la această ediţie, este campioana en-titre, după ce a câştigat competiţia în 2016.

Echipele calificate la turneul final al Campionatului European sunt: Anglia (nouă prezenţe la turneul final), Austria (două prezenţe), Belgia (cinci prezenţe), Cehia (nouă prezenţe, o dată campioană ca Cehoslovacia), Croaţia (cinci prezenţe), Danemarca (opt prezenţe, o dată campioană), Elveţia (patru prezenţe), Finlanda (debutantă), Franţa (nouă prezenţe, de două ori campioană), Germania (12 prezenţe, de trei ori campioană), Italia (nouă prezenţe, o dată campioană), Macedonia de Nord (debutantă), Ţările de Jos (nouă prezenţe, o dată campioană), Polonia (trei prezenţe), Portugalia (şapte prezenţe, o dată campioană), Rusia (11 prezenţe, o dată campioană ca URSS), Scoţia (două prezenţe), Slovacia (patru prezenţe, o dată campioană ca Cehoslovacia), Spania (zece prezenţe, de trei ori campioană), Suedia (şase prezenţe), Turcia (patru prezenţe), Ţara Galilor (o prezenţă), Ucraina (două prezenţe), Ungaria (trei prezenţe), menţionează site-ul www.uefa.com.

Grupele EURO 2020 sunt următoarele:

Grupa A: Italia, Elveţia, Turcia, Ţara Galilor – se dispută la Roma (Italia) şi Baku (Azerbaidjan).

Grupa B: Belgia, Danemarca, Finlanda şi Rusia – se dispută la Sankt Petersburg (Rusia) şi Copenhaga (Danemarca).

Grupa C: Austria, Ţările de Jos, Macedonia de Nord, Ucraina – se dispută la Amsterdam (Ţările de Jos) şi Bucureşti (România).

Grupa D: Croaţia, Cehia, Anglia, Scoţia – se dispută la Londra (Anglia) şi Glasgow (Scoţia).

Grupa E: Polonia, Slovacia, Spania, Suedia – se dispută la Sevilla (Spania) şi Sankt Petersburg (Rusia).

Grupa F: Franţa, Germania, Ungaria, Portugalia – se dispută la München (Germania) şi Budapesta (Ungaria).

Pentru a reduce eforturile jucătorilor din cauza pandemiei de COVID-19, loturile echipelor au fost mărite la 26 de jucători de la 23 (utilizate la fiecare campionat european din 2004 încoace). Cu toate acestea, numărul maxim de jucători permis pentru fiecare meci de la turneul final va rămâne 23. Dacă un jucător se accidentează sau se îmbolnăveşte suficient de grav pentru a nu mai putea participa la competiţie, înainte de primul meci al echipei sale, el poate fi înlocuit. Portarii pot fi înlocuiţi în continuare după primul meci al echipei sale din cauza incapacităţii lor fizice de a juca.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.