Acasă Externe Agenda Europeana Platformă europeană pentru combaterea fenomenului lipsei de adăpost

Platformă europeană pentru combaterea fenomenului lipsei de adăpost

DISTRIBUIȚI

 160137 – 22062021 – Instituțiile europene, guvernele statelor din UE și societatea civilă s-au angajat pentru prima dată să colaboreze în vederea combaterii fenomenului lipsei de adăpost în UE. În cadrul unei conferințe la nivel înalt care a avut loc la Lisabona, această alianță a lansat Platforma europeană pentru combaterea fenomenului lipsei de adăpost pentru a declanșa dialogul, a facilita învățarea reciprocă, a îmbunătăți dovezile și monitorizarea și a consolida cooperarea între toți actorii care vizează combaterea fenomenului lipsei de adăpost.

Combaterea fenomenului lipsei de adăpost – o prioritate pentru Europa socială

Conferința a fost organizată în comun de președinția portugheză a Consiliului UE, Comisia Europeană și Federația europeană a organizațiilor naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost (FEANTSA). În cadrul evenimentului, miniștri naționali, precum și reprezentanți ai instituțiilor UE, ai organizațiilor societății civile, ai partenerilor sociali și ai orașelor au semnat „Declarația de la Lisabona privind Platforma europeană de combatere a fenomenului lipsei de adăpost”, marcând astfel lansarea platformei. Cu toții s-au angajat să colaboreze sub egida platformei și să întreprindă acțiuni în limitele competențelor lor respective.

Lansarea platformei reprezintă începutul unui proces de stabilire a unei înțelegeri comune și a unui angajament comun și de realizare a unor progrese concrete în statele membre în lupta împotriva fenomenului lipsei de adăpost. Ea oferă posibilitatea de a iniția acțiuni și de a colabora cu actori locali, inclusiv cu orașele și cu prestatorii de servicii. Astfel se va facilita tuturor actorilor posibilitatea de a face schimb de cunoștințe și de practici în condiții mai bune și de a identifica abordări eficiente și inovatoare pentru a realiza progrese în eradicarea fenomenului lipsei de adăpost.

În declarație s-a convenit asupra următoarelor obiective: nimeni să nu doarmă în condiții precare din cauza lipsei unui adăpost de urgență care să fie accesibil, sigur și adecvat; nimeni să nu locuiască în adăposturi de urgență sau provizorii mai mult decât este necesar pentru a se muta efectiv într-un adăpost permanent; nimeni să nu iasă din nicio instituție (de exemplu, închisoare, spital, centru de îngrijire) fără să i se ofere un adăpost adecvat; evacuările trebuie prevenite ori de câte ori este posibil și nimeni să nu fie evacuat fără a i se oferi asistență pentru a beneficia de un adăpost adecvat, atunci când este necesar; nimeni să nu fie discriminat din cauză că are statut de persoană fără adăpost.

Finanțarea din partea UE este disponibilă pentru a sprijini măsurile de politică incluzivă care vizează combaterea fenomenului lipsei de adăpost. Statele membre vor investi o proporție importantă din alocările care le revin în cadrul Fondului social european Plus (FSE+) pentru a sprijini incluziunea socială și reducerea sărăciei. InvestEU oferă, de asemenea, oportunități de sprijinire a investițiilor în infrastructura socială, inclusiv în locuințe sociale.

Noua platformă este un obiectiv concret al Planului de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. Ea contribuie la îndeplinirea angajamentului reînnoit al instituțiilor UE, al statelor membre, al societății civile și al partenerilor sociali asumat în cadrul Summitului social de la Porto din luna mai de a sprijini o Europă socială puternică și o redresare echitabilă și incluzivă de pe urma pandemiei.

Premiul „Eradicarea fenomenului lipsei de adăpost”, ediția 2021

În cadrul conferinței la nivel înalt, trei proiecte din state membre ale UE, care au fost sprijinite cu finanțare din Fondul social european (FSE) și din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), au primit Premiul „Eradicarea fenomenului lipsei de adăpost, ediția 2021. În cea de-a treia ediție a premiilor „Eradicarea fenomenului lipsei de adăpost” obiectivul a fost de a crește nivelul de informare a publicului cu privire la oportunitățile oferite de noul cadru financiar multianual de a combate în mod eficace fenomenul lipsei de adăpost. Proiectul „În primul rând o locuință” pentru regiunea Moravia-Silezia din Cehia, care implică o gamă largă de servicii și activități, este câștigătorul premiului de aur. Proiectul portughez „É Uma Mesa”, care promovează integrarea socială a persoanelor fără adăpost, oferindu-le formare, oportunități de locuri de muncă și locuri de muncă efective, este câștigătorul premiului de argint, iar Italia a câștigat premiul de bronz prin proiectul „În primul rând o locuință” al orașului Trieste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.