Acasă Economie 16 linii feroviare vor circula prin și în jurul Capitalei

16 linii feroviare vor circula prin și în jurul Capitalei

Acestea vor deservi 2,6 milioane de oameni

DISTRIBUIȚI

 160433 – 13072021 –CFR Infrasctructură a lansat în licitație publică elaborarea studiului de fezabilitate fără de care proiectul de creştere a atractivităţii și competitivităţii transportului feroviar în zona metropolitană nu poate fi implementat. Asta după ce proiectul privind revitalizarea Căilor Ferate ale Capitalei, care prevede 16 linii, a fost finalizat la sfârșitul lunii aprilie.

Proiectul prevede un sistem integrat cu 16 linii care vor circula prin și în jurul Capitalei și care vor putea aduce navetiști din extremitățile județului Ilfov. Potrivit primelor calcule, liniile vor deservi 2,6 milioane de persoane, iar un abonament ar urma să coste aproximativ 100 de lei pe lună, scrie Buletin de București.

Complex Feroviar București presupune două faze: în prima etapa va fi folosită infrastructură existentă care va suferi reconfigurari de ordin tehnic iar în etapa a doua rețeaua va fi optimizată prin lucrări de infrastructură noi.

Valoarea estimată a contractului pentru studiul de fezabilitate necesar modernizării Complexului Feroviar București și lansat în licitație publică este de 22.537.410,05 de lei fără TVA.

Sursa de finantare este asigurată din Fondul de Coeziune prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – CEF Sector Transport, în procent de 85% din valoarea eligibilă, restul sumei va fi suportat de la Bugetul de Stat.

“O atenție deosebită se va acorda Complexului Feroviar București Nord, care deservește cea mai mare parte a traficului feroviar actual. Restul infrastructurii feroviare va fi, de asemenea, analizată pentru a identifica cererea potențială de trafic și funcționalitățile viitoare (noile servicii sub-urbane/peri-urbane de călători sau ca by-pass pentru traficul de marfă pe Inelul Feroviar București etc.) pentru fiecare linie/stație care face parte din Nodul Feroviar București, precum și strategia optimă de funcționare și exploatare a rețelei feroviare atât pentru trenurile de pasageri, cât și pentru cele de marfă”, transmite CFR Infrastructură.

Strategia de modernizare a Complexului Feroviar București, cu o lungime desfășurată a liniilor de cale ferată de aproximativ 605,7 km, cuprinde următoarele zone de analiză și dezvoltare: Complexul Feroviar București Nord – în lungime de 156,055 km, Inelul Feroviar București – în lungime de 316,323 km și conexiunile cu Inelul Feroviar București – în lungime de 133,348 km.

Modernizarea infrastructurii feroviare și implementarea unui Centru de Management al Traficului la nivelul Complexului Feroviar București “vor reduce considerabil durata de traversare a centurii feroviare a Bucureștiului, asigurând un timp de parcurs mult mai redus și fără opriri pentru transportul de marfă, precum și un volum de mărfuri crescut, comparativ cu situația actuală. Gara de Nord trebuie să devină astfel polul intermodal principal al Municipiului Bucureşti şi al Județului Ilfov – principala zonă de influență”, potrivit CFR Infrastructură.

Un plan feroviar, întocmit de CFR S.A. și intitulat “Complex București”, arăta în octombrie 2020 harta liniilor existente și a unor actuale și viitoare gări.

Documentul, prezentat în emisiunea Drumurile noastre de la B1 TV, creiona un total de 27 de gări poziționate pe rețeaua existentă de cale ferată astfel încât, spre exemplu, cartierul Titan și orașele Voluntari și Popești-Leordeni apar interconectate cu Gara de Nord.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat în campania electorală, că metroul de suprafaţă, construit pe resursa deja existentă a CFR, reprezintă una dintre soluţiile pentru traficul din Bucureşti. El a precizat că acesta va funcţiona pe şase rute şi va avea tot atâtea gări principale în București și în jurul Capitalei, implementarea va dura 2-3 ani din momentul în care proiectul e gata iar banii ar urma să vină de la Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional. Termenul limită pentru primirea ofertelor privind studiul de fezabilitate pentru modernizarea Complexului Feroviar București este 16.08.2021 iar durata contractului este de 21 de luni. – sursa B1 TV, foto: Buletin.de

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.