Acasă Social Aparare Vizita în România a șefului Statului Major General din Republica Elenă

Vizita în România a șefului Statului Major General din Republica Elenă

DISTRIBUIȚI

 161581 – 07102021 – Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri, 6 octombrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu șeful Statului Major General din Republica Elenă, generalul-locotenent Konstantinos Floros, în cadrul vizitei pe care oficialul grec o efectuează în România, în perioada 5 – 7 octombrie.

Întrevederea a urmărit diversificarea, în continuare, a aspectelor practice ale cooperării prin extinderea participării reciproce a militarilor la exerciții în context multinațional și, implicit, prin creșterea interoperabilității la nivelul categoriilor de forțe, prin schimbul de experiență în domeniul sistemelor de apărare aeriană cu baza la sol, precum și printr-o aprofundare a cooperării în formatul inițiativelor regionale, cum ar fi Grupul Tactic de Luptă al UE – HELBROC și Brigada din Europa de Sud-Est – SEEBRIG. Totodată, pe timpul întâlnirii a fost analizată situația de securitate din zona extinsă a Mării Negre și a Balcanilor de Vest și aplicarea măsurilor NATO de creștere a capacității de reacție și descurajare în plan regional.

Ministrul Apărării Naționale a subliniat nivelul excelent al cooperării româno – elene, evidențiind faptul că relațiile de cooperare dintre cele două armate se bazează pe colaborarea strânsă în plan aliat, european, regional și bilateral. „Vizita dumneavoastră este un prilej excelent pentru a integra cât mai bine dialogul dintre cele două state pe liniile majore de cooperare bilaterală și pentru consolidarea pragmatismului la nivelul programelor desfășurate împreună”, a declarat ministrul Ciucă.

De asemenea, oficialii au mai discutat despre situația de securitate la nivel internațional și regional, eforturile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare cu accent pe flancul estic, precum și despre aspecte ale cooperării în cadrul Uniunii Europene.

Generalul-locotenent Petrescu a evidențiat nivelul foarte bun al conlucrării celor două armate, apreciind că „pozițiile strategice și proximitatea geografică a celor două state, împărtășirea valorilor NATO și UE, legăturile istorice și culturale dintre cele două țări, precum și cooperarea sub umbrela NATO și în cadrul UE se transpun eficient prin integrarea militarilor români și greci în cadrul structurilor defensive aliate și în grupurile tactice de luptă europene și prin participarea acestora la activitățile de instruire, precum și la operațiile și misiunile militare ale celor două organisme internaționale”.

Totodată, șeful român al Apărării a subliniat că instruirea în comun rămâne elementul-cheie pentru creșterea interoperabilității forțelor. „Anul acesta, în pofida pandemiei, am înregistrat o amplificare a exercițiilor, în special în domeniul naval. Evenimentele majore de instruire „Sea Shield” și „Ariadne” au condus la întărirea încrederii reciproce, a coeziunii și înțelegerii dintre forțe. Susțin ferm că, în planul asigurării răspunsului statelor europene la provocările actuale de securitate, cooperarea UE-NATO este esențială. Menținerea securității europene, precum și securitatea în plan regional se bazează pe abordarea aliată a realizării cadrului defensiv, care include întărirea posturii de descurajare și apărare prin consolidarea Prezenței Înaintate, pe întreg flancul estic al NATO”, a concluzionat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Programul vizitei șefului Statului Major General din Republica Elenă a inclus o întâlnire cu militarii din comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est din București, iar joi, 7 octombrie, generalul Floros va participa la evenimente de instruire ale militarilor din Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmisegetusa”, în zona de responsabilitate a marii unități din județul Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.