Acasă Economie Coșul de consum pentru septembrie 2021 pentru o familie cu doi copii:...

Coșul de consum pentru septembrie 2021 pentru o familie cu doi copii: 7.234 lei lunar

DISTRIBUIȚI

162076 – 05112021 – Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România au actualizat valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii pentru luna septembrie 2021 este de 7.234 lei pe lună. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.993 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.417 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2.708 lei pe lună.

Valoarea coșului a scăzut față de anul trecut, chiar dacă practic toate prețurile au crescut. Singurul motiv este scăderea dramatică a dobânzilor la credite, lucru care a dus la ieftinirea ratei pentru o locuință, scădere care cel mai probabil e una temporară. Dacă excludem costul pentru locuință din valoarea coșului, avem o creștere cumulată de 3.9% pentru celelalte componente, cea mai mare de până acum (3% în 2019, 3,2% în 2020).

Cea mai mare creștere (+14,5%) s-a întregistrat la cheltuielile cu locuința (utilitățile). Trebuie menționat însă că în coșul nostru se pune destul de mult accent pe energia termică furnizată centralizat. Aceasta din urma nu s-a scumpit încă, dar probabilitatea să se scumpească destul de tare în perioada imediat următoare e mare.

Creșteri mari au fost, de asemenea, înregistrate la cheltuielile pentru alimentație (+4,3%) și cele pentru îngrijirea sănătății (+4,3%).

Recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2021 raportat la luna septembrie 2020.

9 COMENTARII

  1. […] Un Raport al Avocatului Poporului atrage atenția că Salariul de bază minim brut pe tară garantat în plată (2.550 lei pentru anul 2022), este mai mic decât coşul minim de consum pentru o persoană adultă singură (2.708 lei)! În Raport se mai arată că „apreciem că se impune luarea de măsuri urgente pentru stabilirea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată decent, care să asigure salariaților o protecție corespunzătoare prin raportare la nevoile reale ale acestora și familiilor lor”.Dincolo de jalea naționață lăsată de cele două guverne ala coaliției (PNL, UDMR, USR), din informațiile analizate, cu privire la coșul minim de consum pentru un trai decent, a reieșit, în principal că pentru:* o persoană adultă singură este de 2.708 lei pe lună;* o familie de doi adulți fără copii este de 4.417 lei pe lună;* o familie de doi adulți și un copil este de 5.993 lei pe lună;* o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2021 este de 7.234 lei pe lună.Conform unei Hotărâri din octombrie 2021, salariul minim pe economie a crescut cu 10,8% de la 1 ianuarie 2022, la 2.550 lei brut. După plata taxelor către stat, angajatul este plătit astfel în mână cu 138 lei mai mult, respectiv 1.524 lei.Din 2024, angajatorii vor trebui să dea salariaților peste minimul stabilit, dacă lucrează de cel puțin 24 de luni, conform unei OUG de la finalul lunii decembrie ce a modificat Ordonanța trenuleț.Și acum un lucru și mai tare. Avocatul Poporului când s-a referit la coșul minim de consum pentru un trai decent, nu a folosit Informațiile de la INS ci datele Fundației Friedrich Ebert România și Syndex România, preluate dintr-o știre promptmedia.ro. […]

  2. […] Salariul de bază minim brut pe tară garantat în plată (2.550 lei pentru anul 2022), este mai mic decât coşul minim de consum pentru persoană adultă singură (2.708 lei), conform unui raport al Avocatului Poporului. Prin urmare, spune documentul, „apreciem că se impune luarea de măsuri urgente pentru stabilirea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată decent, care să asigure salariaților o protecție corespunzătoare prin raportare la nevoile reale ale acestora și familiilor lor”. Când s-a referit la coșul minim de consum pentru un trai decent, Avocatul Poporului a folosit datele Fundației Friedrich Ebert România și Syndex România (din noiembrie 2021), preluate dintr-o știre promptmedia.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.