Acasă Anchete Gabriel Oprea, achitat în primă instanță pentru abuz în serviciu

Gabriel Oprea, achitat în primă instanță pentru abuz în serviciu

DISTRIBUIȚI

162295 – 18112021 – Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, trimis în judecată de DNA în mai 2016, pentru abuz în serviciu, în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosită de el, a fost achitat. Decizia a fost luată joi de către instanța supremă și nu este definitivă, la capătul unui proces reluat de la zero în 2017, după pensionarea unui judecător din complet.

Toate persoanele trimise în judecată de DNA în acest dosar au fost achitate.

De asemenea, instanța a decis ridicarea sechestrului instituit de procurori pe bunurile acestora.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție:

”Achită pe inculpaţii:

  1. OPREA Gabriel pentru infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)
  2. NICOLAE Gheorghe pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)
  3. PAVEL Gabriel-Nicolae pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)

(…) achită pe inculpaţii:

  1. NICOLAE Gheorghe pentru infracţiunea de deturnare de fonduri şi infracţiunea de deturnare de fonduri în formă continuată (…)
  2. ZĂRNICĂ Nelu pentru infracţiunea de deturnare de fonduri, în formă continuată (…)
  3. IACOB Marian-Dănuţ pentru infracţiunea de deturnare de fonduri, în formă continuată(…)

(…) respinge ca nefondată acţiunea civilă exercitată de partea civilă MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE.

(…) ridică măsurile asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale prin următoarele ordonanţe ale procurorului:

ordonanţa procurorului din data de 19.04.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului NICOLAE Gheorghe;

ordonanţa procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 410.000 lei, proprietatea inculpatului OPREA Gabriel;

ordonanţa procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului PAVEL Gabriel-Nicolae.

(…) cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Potrivit art. 275 alin.6 C.pr.pen., onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii IACOB Marian-Dănuţ şi PAVEL Gabriel-Nicolae, în sumă de câte 800 lei, rămân în sarcina statului şi se plătesc din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpaţi, partea civilă şi părţile responsabile civilmente”.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în 11 mai 2016, în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosită de Oprea. El a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind evaluat de DNA la 410.000 de lei. Atunci, procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae şi Pavel, până la concurenţa sumei de 410.000 lei”.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.