Acasă Anchete Situaţie neobişnuită în dosarul Vanghelie: oamenii de afaceri au fost arestaţi, funcţionarii...

Situaţie neobişnuită în dosarul Vanghelie: oamenii de afaceri au fost arestaţi, funcţionarii nu

DISTRIBUIȚI

163071 – 16012022 – O situaţie mai puţin obişnuită s-a înregistrat în ultimul dosar al fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie: oamenii de afaceri au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti, funcţionarii presupus corupţi de aceştia, printre care şi Vanghelie, au primit doar control judiciar.

O situaţie mai puţin obişnuită s-a înregistrat în ultimul dosar al fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie: oamenii de afaceri au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti, funcţionarii presupus corupţi de aceştia, printre care şi Vanghelie, au primit doar control judiciar.

Explicaţia este că dosarul a fost împărţit în două loturi, cu doi judecători diferiţi. Fiind 13 inculpaţi propuşi pentru arestare, exista riscul ca procesul să se prelungească până dimineaţă, iar ordonanţele de reţinere să expire, a explicat pentru G4media.ro avocatul Veronel Rădulescu, apărătorul lui Paul Vanghelie, fratele lui Marian Vanghelie.

Procesul a început vineri, 14 ianuarie 2022, la ora 13:30. “Decizia de a împărţi în două loturi a fost bună pentru că ar fi durat procesul până dimineaţă. Şi aşa pentru lotul nostru de 7 inculpaţi, procesul s-a încheiat după miezul nopţii. La ceilalţi, pentru oamenii de afaceri, a durat doar până la 7 seara”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu.

Propunerea de arestare pentru cei 6 oameni de afaceri anchetaţi în dosar pentru că ar fi vândut diverse produse la suprapreţ către Economat Sector 5 a fost judecată de judecătoarea Rodica Greta Chiurtu.

Lotul „funcţionarilor” – printre care Marian Vanghelie, fratele lui, Paul, fostul viceprimar de la Sectorul 5, Marian Ţigănuş, fostul director de la Economat Sector 5, Leonard Petre, şi directorul de la compania Amenajare Edilitară şi Salubriuzare Sector 5, Marian Lupaşcu – a picat la judecătorul Vlad Andriescu.

“Sunt două explicaţii pentru această situaţie, într-adevăr, ciudată. Pe de-o parte, e vorba de diferenţa de viziune între judecători, pe de altă parte, poate fi vorba de diferenţe în apărare”, a explicat avocatul Veronel Rădulescu.

Judecătoarea Rodica Greta Chiurtu provine de la Judecătoria Sectorului 5. În 2019, ea a devenit judecător după ce a fost procuror la DIICOT Craiova.

Judecătorul Vlad Andriescu este magistratul care l-a arestat în 2012 pe fostul deputat PDL Alin Trăşculescu şi a menţinut decizia de arsestare pentru afaceristul Nelu Iordache în dosarul privind autostrada Nădlac Arad. În acest caz, judecătorul Andriescu l-a condamnat pe Nelu Iordache la 6 ani şi 3 luni de închisoare. Ulterior, la Curtea de Apel Bucureşti, Iordache a primit 11 ani şi 9 luni de detenţie.

În 2018, judecătorul Andriescu i-a permis lui Florin Secureanu, fostul manager de la spitalul Malaxa, să plece din ţară, în Italia, la Bari, dar Curtea de Apel Bucureşti nu a fost de acord. În iulie 2018, judecătorul a respins şi propunerea Parchetului Capitalei privind arestarea fraţilor Bonciu, suspectaţi că ar fi ucis doi paznici de la o fabrică de ciment din Capitală, dar şi că ar fi autorii unei crime asemănatoare din anul 2017.

Tribunalul București a decis ca fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, să fie anchetat în libertate, sub control judiciar. Întrucât ordonanța de reținere i-a expirat pe holurile tribunalului, fostul edil a plecat acasă direct de la instanță. El le-a povestit jurnaliștilor cum și-a petrecut noaptea în arest.

„Noroc că toată lumea mă iubește. S-au sculat niște băieți tineri, unul a plecat pe traseu în Belgia, era din Sălaj, s-a sculat, mi-a pus un cerșaf de la el, curat, s-a sculat din patul de jos, s-a urcat în patul de sus și mi-a dat voie să stau în patul lui, jos.

Îmi este și frică! Dar demnitatea e mai mare decât frica. Să nu credeţi că Mihai Viteazu sau Ştefan cel Mare – nu mă leg de numele lor! – să nu credeţi când plecau la bătălii că nu se închinau la icoană şi nu se rugau la Dumnezeu şi nu le era frică că poa’să moară sau nu le era frică că copiii lor poate să moară, ba da!”, a declarat fostul primar Sectorul 5 Bucureşti, Marian Vanghelie, la ieşirea de la Tribunalul Bucureşti.

Vanghelie este acuzat că ar fi primit o mită de peste 16 milioane de euro, însă el susține că este nevinovat.

„Dacă mi se demonstrează vreodată vreo faptă concretă, nu povești, că am făcut ceva … toți denunțătorii ăștia care spun că am făcut, de ce nu vin cu un flagrant de 200 de euro? Păi vorbesc de zeci de milioane și de prostioare …Duceţi-vă în Ferentari şi duceţi-vă până în centru, la toate restaurantele, şi întrebaţi toţi ospătarii cum se comportă Vanghelie şi cum îl respectă, întrebaţi pe cine vreţi dvs dacă eu am vreo problemă în acest sens!”, a declarat fostul primar Sectorul 5 Bucureşti, Marian Vanghelie.

Potrivit DNA, Marian Vanghelie, fratele lui Paul, fostul director al Economat Sector 5, Leonard Petre, şi alți funcționari ar fi creat un grup infracţional organizat cu scopul de a vinde produse la preţuri supraevaluate către Economat Sector 5. Mai departe, Economat a revândut produsele către alte instituţii publice din Sectorul 5. E vorba de tarabe, cântare, dulciuri, nebulizatoare, agende, măşti FFP2, gel dezinfectant sau chiar patinoare artificiale. Ar fi produs un prejudiciu uriaș de peste 50 de milioane de euro, susțin anchetatorii.

Anul trecut, Marian Vanghelie a fost condamnat într-un alt dosar la 11 ani și 8 luni de detenție. A fost găsit vinovat pentru că ar fi primit 30 de milioane de euro mită. Sentința nu este definitivă. – sursa:  G4media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.