Acasă Social Atenție: O nouă campanie înşelătoare se răspândeşte prin intermediul unor aplicaţii de...

Atenție: O nouă campanie înşelătoare se răspândeşte prin intermediul unor aplicaţii de mesagerie şi SMS

DISTRIBUIȚI

 163890– 14032022 –  Utilizatorii unor aplicaţii de mesagerie şi SMS sunt vizaţi de o nouă campanie înşelătoare, prin primirea de mesaje în care le sunt promise oportunităţi de angajare sau de investiţii ce promit câştiguri rapide, avertizează experţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), într-o postare publicată, pe Facebook:

“Utilizatori din România continuă să raporteze primirea unor mesaje cu oferte false de angajare.

Obiectivul principal pentru propagarea unor astfel de mesaje este să provoace curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicația WhatsApp cu cei care se află în spatele numărului afișat.

Așa cum se poate observa și în cazul documentat de echipa Directoratului în luna februarie, de obicei infractorii cibernetici se folosesc de această metodă pentru a atrage potențiale victime să ofere date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți’, la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori.

 

Verificați mereu sursa mesajelor și nu credeți orice ofertă venită pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media! Ofertele legitime de angajare nu vin prin sms și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe WhatsApp!

Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.

Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil aceasta este folosită ca momeală de atacatori.

Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de ‘oferte’ și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.

Antrenează-te pentru a identifica tenativele de fraudă online: https://sigurantaonline.ro. O campanie de conștientizare la nivel național derulată de Directorat, Poliția Română și ARB.

#DNSC #SigurantaOnline

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.