Acasă Politic PNL: Legea offshore – 60% cota statului și 40% cota celorlalte părți

PNL: Legea offshore – 60% cota statului și 40% cota celorlalte părți

DISTRIBUIȚI

163726 – 0203202 – Florin Cîțu a declarat, miercuri, că PNL susține majorarea bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB și că măsura ar urma să se aplice din 2023. Pe de altă parte, el a subliniat că se poate asigura independența energetică a României. Referitor la legea offshore, Cîțu a declarat că este o prioritate și că PNL susține varianta cu 60% cota statului și 40% cota celorlalte părți.

”Partidul Național Liberal susține această majorare a bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB. A fost o discuție cu președintele României, bineînțeles, cred că ar fi bine să spunem de la început cât, și un procent cât mai mare din această cifră să fie alocată pentru partea de investiții sau de achiziții de echipament militar, ca să fie clar pentru ce sunt alocați acești bani. Înțeleg că va fi, și cred că așa este normal, având în vedere că pentru anul acesta bugetul este făcut, începem cu 2023 această măsură. Au fost două măsuri prezentate ieri de președintele României, cea pe care ați anunțat-o, cu creșterea bugetului pentru Apărare, cealaltă, foarte importantă, vine în completarea a ceea ce eu am tot cerut în coaliție, să fim securizați energetic până în 2026. Președintele României a și dat direcțiile de investiții. Știți foarte bine, energie nucleară, deja avem proiectele semnate cu Statele Unite și în același timp, trebuie urgentat proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Cu cele două, eu sunt sigur că vom reuși să asigurăm independența energetică a României. ”u siguranță vor fi accelerate procedurile. Pentru anul acesta avem gaze asigurate, nu este problemă pentru acest an. Avem timp acum, și ministrul Energiei sunt sigur că asta face, în acest moment, pregătește resursele pentru anul viitor”, a spus Cîțu, citat de Digi 24.

El a spus că legea offshore este o prioritate: ”Am câștigat ceva timp prin faptul că tranzacția pe care o face ROMGAZ nu este finalizată și atunci mai avem ceva timp pentru a ne asigura că detaliile finale pentru Legea offshore sunt făcute. Acum trei săptămâni am spus că cinci, șase săptămâni, deci, mai avem puțin. Noi, Partidul Național Liberal, susținem varianta pe care deja a prezentat-o Ministerul Energiei, cu 60% din venituri către statul român, 40% către celelalte părți. De aici pornim, mai sunt și alte detalii la care se lucrează”.

Întrebat dacă poate fi urgentat memorandumul cu Statele Unite pentru amplasarea de centrale nucleare civile, președintele PNL a răspuns: ”Ca de fiecare dată și vedeți de ce este important să ai o economie puternică. Totul este despre finanțare, cu cât avem resurse alocate mai rapid, și de aceea eu susțin să avem alocate în fiecare an un procent din PIB, 2% din PIB pentru energie, cu atât proiectul poate să înceapă mai repede. Întotdeauna, toate aceste proiecte: legea offshore și acesta țin de finanțare. Cu cât ai o economie mai puternică, cu atât pot să ai aceste proiecte mai bine făcut”.

În acest context, liderul PNL a atras atenția că cifrele pe primele două luni ale acestui an arată că gestionarea economiei este suboptimală. ”Ar trebui să facem mai bine. M-am uitat la execuția bugetară, am avut ceva venituri în plus și, totuși, avem un deficit în prima lună, mai puțini bani alocați la investiții, mai puțin TVA rambursabil pentru companii. Arată clar o administrare suboptimală și, repet, nu vreau să arăt cu degetul sau să critic pe cineva, dar se poate face mai bine, pentru că ai nevoie de o economie puternică în această perioadă pentru investiți””, a afirmat el.

Întrebat dacă a fost o discuție în Coaliție despre necesitatea de a actualiza pachetul de legi referitor la securitatea națională, Florin Cîțu a răspuns că au fost discuții, că se așteaptă forma finală ca să fie trecută prin Parlament în regim de urgență. ”La CSAT cred că au fost discuții. Așteptăm de la Guvern să vină forma finală, dacă mai sunt detalii, dar noi suntem pregătiți în Parlamentul Ro”âniei să trecem prin procedură de urgență tot acest pachet pentru securitatea națională, care în acest moment sunt vitale”, a spus el.

Întrebat dacă este posibilă majorarea procentului de 2,5% din PIB pentru apărare, Cîțu a răspuns afirmativ și a subliniat că avem resurse dacă ne ținem de reforme.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.