Acasă Social Aparare Dialog strategic româno-polonez MAE-MApN pe problematică de securitate și apărare

Dialog strategic româno-polonez MAE-MApN pe problematică de securitate și apărare

DISTRIBUIȚI
foto:mapn.ro

164978 – 27052022 – Secretarul de Stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a efectuat, în perioada 23 – 26 mai, o vizită în Polonia, cu ocazia dialogului strategic româno-polonez MAE-MApN pe problematica de securitate și apărare.

În marja dialogului strategic, oficialul român a participat, în calitate de speaker, la conferinţa Defence24Day, în cadrul panelului de deschidere intitulat ,,NATO – Ahead of the Madrid Summit”, alături de Marcin Przydacz, subsecretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe și de general-locotenent Janusz Adamczak, reprezentantul militar polonez la NATO și UE.

Oficialul român a subliniat importanța Summit-ului de la Madrid pentru adoptarea Conceptului Strategic al NATO, bazat pe o viziune realistă asupra amenințărilor actuale ale mediului de securitate, care trebuie să fundamenteze și definirea noii posturi colective de descurajare și apărare pe flancul estic, respectiv a amenințărilor cu care Alianța se va confrunta în viitor.

Totodată, secretarul de Stat a punctat implicațiile grave care decurg din invazia neprovocată, nejustificată și brutală a Rusiei împotriva Ucrainei și care are un impact semnificativ asupra securității europene, subliniind că această agresiune a întărit solidaritatea aliată.

„În cei 18 ani de când suntem stat membru NATO am învățat să fim un aliat robust, matur, de încredere și adaptabil. Astăzi, prezența militară multinațională în România, în baza militară Mihail Kogălniceanu precum și în alte facilități de pe teritoriul național, ne demonstrează ce înseamnă să ai aliați pe care te poți baza”, a mai adăugat secretarul de stat.

În data de 25 mai, demnitarul român a efectuat o vizită în baza militară de la Bemowo Piskie, unde militarii români din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană – ,,Gheparzii Transilvani” participă la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe segmentul nordic al flancului estic al Alianței. Detașamentul este parte componentă a Grupului de Luptă NATO condus de SUA.

Oficialul român le-a mulțumit pentru contribuția semnificativă la securitatea Alianței și la promovarea relației bilaterale cu Polonia.

Totodată, oficialul român a participat, în data de 26 mai, la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre B9 (Bucharest 9) la Varşovia, organizat de misiunea diplomatică a României din Polonia. La dejun a fost invitat şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Polonă, Mark Brzezinski, care a reafirmat angajamentul SUA față de format şi sprijinul față de consolidarea flancului estic.

Reuniunea şefilor de misiuni a avut rol de coordonare în perspectiva Summit-ului B9 de la Bucureşti, respectiv a ministerialei apărării B9 din luna iunie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.