Acasă Opinii/Analize Răzvan  Cherecheș: Sunt șanse mari ca un segment foarte mare din populație...

Răzvan  Cherecheș: Sunt șanse mari ca un segment foarte mare din populație să treacă din nou prin infecția cu COVID

DISTRIBUIȚI

 165547 – 09072022 – Numărul de cazuri noi de Covid continuă să crească, mai exact, este dublu de la o săptămână la alta. Autoritățile nu par, însă, îngrijorate, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că noul val COVID va fi traversat în România fără restricții, precizând că este recomandată purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate, dar nu obligatorie. Am putea ajunge la 10.000 de cazuri noi pe zi în august. Acesta este scenariul pesimist avut în vedere de autorități. La RFI, profesorul Răzvan Cherecheş, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, spune că „organismul nostru e într-o anumită măsură obișnuit cu acest virus, chiar dacă avem variante secundare de Omicron”. El mai afirmă că „sunt șanse mari ca un segment mare din populație să treacă din nou prin infectare în această iarnă”.

”Diferența esențială față de acum doi ani sau chiar față de anul trecut este că în valurile anterioare, Delta și Omicron, am avut un procent semnificativ din populație care a trecut prin infecție. Și am avut și peste 40% din populație care s-a vaccinat. La ora actuală populația din România are o pregătire imunologică. A fost expusă la variante anterioare ale virusului. Aceste variante BA4 și BA5 din Omicron, care vin, sunt diferite. În cazul în care va fi să ne reinfectăm cu aceste variante noi, iar riscul e mare, organismul nostru nu e complet naiv, nu are o reacție complet nouă la infecție. Asta înseamnă că vom avea o creștere masivă a numărului de cazuri noi, dar nu vor fi cazuri severe, spune Răzvan Cherecheș..

”Foarte îngrijorați nu ar trebui să fim. Părerea mea este că deja suntem în punctul în care putem să îl traversăm fără un număr mare de internări pe secția de terapie intensivă. La ora actuală avem aceste sub tulpini din omicron, anume BA4 și BA5, care au un nivel de infecțiozitate extrem de mare, mult mai mare decât ce am avut până acum. Protecția dată de trecerea anterioară prin infecție sau chiar de vaccinare e mult mai mică față de protecția pe care o aveam la tulpinile anterioare. În această iarnă sunt șanse mari ca un segment foarte mare din populația României să treacă din nou prin infecția cu aceste noi tulpini. Datorită faptului că avem expunere o tulpină anterioară, dar care e din aceeași familie, avem un nivel de protecție al organismului nostru față de noua infecție. Cred că ar trebui să fim cu un ochi atent pe cazurile noi, să încercăm să facem o distincție între cazurile noi și cazurile noi severe.În momentul ăsta suntem în punctul în care mai de grabă Ministerul ar trebui să insiste că dacă ai simptome să porți mască ca să îi protejezi pe cei din jur. Exact conduita care ar fi trebuit să fie normală și înainte și care era normală în țările asiatice, unde dacă începe să îți curgă nasul sau să ai dureri de cap porți mască pentru că așa e decent ca să nu îi infectezi pe cei din jur”., a mai declarat profesorul Cherecheş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.