Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană propune o plafonare a prețului la gazul rusesc. Putin amenință...

Comisia Europeană propune o plafonare a prețului la gazul rusesc. Putin amenință Occidentul că îi va „îngheța coada” la iarnă precum lupului dintr-un basm rusesc

DISTRIBUIȚI

 166291 – 08092022  – Comisia Europeană a anunțat că intenționează să plafoneze prețul gazului rusesc. Șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că Europa trebuie să reducă veniturile pe care Putin le folosește pentru a finanța războiul împotriva Ucrainei. „Suntem pregătiți pentru asta”, a subliniat oficialul european, adăugând că, dacă la începutul războiului gazul rusesc reprezenta 40% din totalul gazului importat, azi reprezintă doar 9% din importurile europene de gaze. Anunțul a fost făcut la scurt timp după ce liderul de la Kremlin amenința Europa că va rămâne fără gaz dacă va lua o asemenea decizie.

Comisia Europeană anunță noi măsuri care să ajute la gestionarea crizei energetice. Astfel, este propusă plafonarea prețului la gazul rusesc și plafonarea veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze. În plus, firmele din energie care au înregistrat profituri impresionante vor contribui la un fond de solidaritate. Nu în ultimul rând, Comisia mai propune o reducere a consumului de electricitate în orele de vârf.

Ursula Von der Leyen: „Obiectivul nostru este să scădem preţul gazului şi de aceea propunem plafonarea preţului la gazul rusesc. Obiectivul este foarte clar. Ştim că sancţiunile noastre lovesc în economia Rusiei, că au un impact negativ, dar Putin se echilibrează parţial din veniturile provenite din vânzarea combustibililor fosili. Aşa că obiectivul nostru este să tăiem veniturile Rusiei pe care Putin le foloseşte ca să finanţeze atrocităţile comise în războiul din Ucraina.”

Ursula von der Leyen dă asigurări că deciziile Uniunii dau roade în condițiile în care înainte de invazia rusă din Ucraina, UE importa 40 la sută din gaz din Rusia și acum acest procent a ajuns la 9. Pe lângă sancțiunile impuse Rusiei până acum, o eventuală plafonare a gazului îi va crea probleme grave lui Vladimir Putin, care astăzi a amenințat că lasă Europa în frig.

Vladimir Putin: ”Aşa cum am spus, nu vom livra nimic dincolo de ce e scris în contractele noastre. Nu vom accepta să ni se impună nimic. Nu ne va mai rămâne decât un singur lucru, ca în basmul rus: Îngheaţă, îngheaţă coada lupului!”

Gazprom nu poate închide livrările de gaz. Această amenințare poate să sensibilizeze doar opinia publică.

Propunerile anunțate ieri de șefa Comisiei Europene vor fi analizate de miniștrii Energiei din clubul comunitar, în cadrul unei reuniuni de urgență ce va avea loc vineri la Bruxelles.

”Rusia manipulează piețele noastre energetice și ne confruntăm cu prețuri astronomice. Așa că vom depune măsuri pentru a proteja consumatorii vulnerabili și întreprinderile. Avem puterea economică, voința politică și suntem uniți”, a declarat Ursula Von der Leyen. – sursa: Știri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.