Acasă Politic Ministrul Aurescu găzduiește Reuniunea Anuală a Diplomației Române – ediția 2022

Ministrul Aurescu găzduiește Reuniunea Anuală a Diplomației Române – ediția 2022

DISTRIBUIȚI

 166263 – 06092022  – Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 6-8 septembrie 2022, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2022), sub tema „Răspunsul diplomatic al României la schimbările realității geostrategice”. Lucrările RADR 2022, care în acest marchează și 160 de ani de la înființarea instituției, vor fi conduse de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Evenimentul, organizat conform tradiției în apropierea Zilei Diplomației Române (marcată anual la 1 septembrie), îi reuneşte, în format online, pe şefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale României din străinătate.

Reuniunea cuprinde participarea în format fizic a unor invitați speciali, intervenții live prin videoconferință, precum și intervenții video pre-înregistrate din partea unor înalți oficiali români și străini.

Invitații speciali ai ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la ediția din acest an a RADR sunt: ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, și ministrul afacerilor externe al Portugaliei, João Gomes Cravinho, care vor fi prezenți la București în cadrul unor vizite de lucru.

De asemenea, RADR 2022 va beneficia de participarea prin sistem video-conferință a ministrului afacerilor externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, și a vice-președintelui Comisiei Europene pentru relații interinstituționale și analiză prospectivă strategică, Maroš Šefčovič. Totodată, vor transmite mesaje video comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, și Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Mathias Cormann. Invitaților străini li se vor alătura invitați români de nivel înalt, care activează atât în domeniul politicii externe, cât și în domenii sectoriale, precum securitate energetică, securitate alimentară și economie.

Tema principală a Reuniunii Anuale a Diplomației Române din 2022 este centrată în jurul schimbărilor realității geostrategice cu care se confruntă comunitatea diplomatică globală, inclusiv diplomația română, și care antrenează nevoia formulării de răspunsuri adecvate, în contextul dominat de criza de natură securitară provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, peste care se suprapun și alte provocări complexe.

În cadrul celor trei zile de dezbateri, diplomații români vor discuta, alături de invitații speciali, despre direcțiile de acțiune cele mai adecvate, în contextul efectelor multidimensionale ale agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și despre modalitățile cele mai eficiente de a gestiona noile tendințe globale – de la tranziția energetică, la transformarea digitală și la multiplele dimensiuni ale conectivității în plan regional, european și global. Întărirea rezilienței și a angajamentului pentru consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli și a abordării multilaterale și cooperarea cu partenerii like-minded vor avea, de asemenea, un loc important pe agenda RADR 2022.

Astfel, sesiunile de lucru ale RADR vor fi dedicate, printre altele, impactului global al războiului din Ucraina și importanței solidarității europene și euroatlantice, consolidării rezilienței europene în fața transformărilor la nivel global, consolidării securității NATO și întăririi Flancului Estic al Alianței, necesității intensificării cooperării la nivel global, în contextul unui mediu geoeconomic în schimbare. De asemenea, agenda RADR 2022 include și o sesiune dedicată răspunsului diplomației la provocările sistemice din mediul internațional la adresa securității energetice, a securității alimentare și a creșterii economice, precum și o sesiune dedicată reformei consulare și gestionării afacerilor consulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.