Acasă Anchete Interne Controale și verificări în domeniul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase

Controale și verificări în domeniul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase

DISTRIBUIȚI

 166824 – 23102022  – În perioada 7 – 20 octombrie a.c., polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite, fiind întreprinse, la nivel național, 194 de acțiuni și 697 de controale la persoane fizice și juridice, vizând respectarea prevederilor legale în acest domeniu.

În aceeași perioadă, au fost puse în executare 44 de mandate de percheziție domiciliară.

Activitățile au fost realizate cu sprijinul de specialitate al polițiștilor structurilor de acțiuni speciale și al jandarmilor din cadrul unităților teritoriale, implicând, de asemenea, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, reprezentanți ai asociațiilor de vânătoare, care au sprijinit realizarea activităților de prevenire și combatere a braconajului cinegetic și reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au constatat 185 de infracțiuni la regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, fiind aplicate 112 sancțiuni contravenționale cu măsura complementară a anulării dreptului de deținere și/sau, după caz, de port și de folosire a armelor deținute, precum și de confiscare a bunurilor obiect al contravenției.

Astfel, au fost constatate 76 de infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor și 12 infracțiuni la regimul vânătorii și al protecției fondului cinegetic

De asemenea, au fost indisponibilizate 74 de arme, dintre care 38 deținute legal, 36 deținute ilegal, 2.653 de bucăți de muniție, dintre care 734 de bucăți cartușe deținute legal, iar 1.919 bucăți cartușe deținute ilegal, 343 de kilograme de carne de vânat, 16 trofee de vânătoare și 1 autovehicul.

În domeniul explozivilor și al substanțelor periculoase, au fost indisponibilizate 112 kilograme de articole pirotehnice, 316 tone și 6.118 litri de substanțe periculoase, 180 de tone și 24.360 de litri de deșeuri periculoase și 2.923 de litri de produse de protecție a plantelor.

În perioada ianuarie – septembrie a.c., polițiștii din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase au desfășurat, la nivel național, 2.894 de acțiuni și 12.671 de controale la persoane fizice și juridice, vizând respectarea prevederilor legale specifice regimului armelor, munițiilor, explozivilor și substanțelor periculoase.

Au fost puse în executare 521 de mandate de percheziție domiciliară, în dosare penale, având ca obiect săvârșirea infracțiunilor la regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase.

Au fost constatate 1.447 de infracțiuni la regimul armelor și al munițiilor, uz de armă fără drept și contrabandă calificată. Dintre cele 1.447 de infracțiuni, 386 reprezintă infracțiunea de nedepunerea armei și a muniției la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă.

Totodată, au fost constatate 354 de infracțiuni la regimul vânătorii și al protecției fondului cinegetic național.

În aceeași perioadă, la nivel național, au fost înregistrate 437 de infracțiuni la regimul materiilor explozive și C.B.R.N. și 402 infracțiuni la regimul substanțelor periculoase.

În urma activităților desfășurate, a fost dispusă anularea a 2.441 de permise de armă, respectiv suspendarea a 284 de permise de armă.

Au fost indisponibilizate 2.402 arme de foc.

Pe linie de explozivi și substanțe periculoase, au fost indisponibilizate 1,24 kilograme de explozivi propriu–ziși, 4.623 de kilograme de articole pirotehnice, 9.330 de tone și 5.774 dd litri de substanțe periculoase, 896 de tone și 17.155 de litri de produse de protecție a plantelor, 230.153 de tone și 73.787 de litri de deșeuri periculoase și 153 de kilograme de mercur.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.