Acasă Politic Întrevedere Nicolae-Ionel Ciucă – Colette Avital

Întrevedere Nicolae-Ionel Ciucă – Colette Avital

DISTRIBUIȚI

 166661 – 11102022  – Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu  Colette Avital, secretarul general al Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților Evreiești (World Jewish Restitution Organization).

În acest context, premierul a subliniat cooperarea excelentă dintre România și Statul Israel și a reafirmat angajamentul ferm al României pentru promovarea memoriei Holocaustului și combaterea antisemitismului, exemple în acest sens fiind progresele înregistrate în implementarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, precum și activitatea susținută a Comitetului interministerial însărcinat cu monitorizarea implementării Strategiei.

Totodată, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a precizat că țara noastră este un model regional în ceea ce privește asumarea Holocaustului și încurajarea cercetării și educației despre Holocaust. În acest sens, premierul a amintit că săptămâna trecută, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Victoria, a fost semnat contractul de finanțare prin Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

 Colette Avital, secretarul general al Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților Evreiești (World Jewish Restitution Organization) și președintele Centrului Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului din Israel (format din 55 de astfel de organizații), și-a exprimat aprecierea pentru eforturile României în direcția prezervării memoriei Holocaustului, combaterii antisemitismului și onorării memoriei victimelor Holocaustului. În acest context, a mulțumit premierului român pentru semnarea Memorandumului de Înțelegere dintre România și Israel având ca obiect procedura acordării indemnizațiilor reparatorii supraviețuitorilor Holocaustului rezidenți în Statul Israel și a salutat activitatea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților în ceea ce privește procesul de restituire a proprietăților evreiești.

În cadrul întrevederii, a fost abordat și subiectul reluării activității Grupului de lucru pentru problematica restituirii proprietăților evreiești și a pensiilor pentru supraviețuitorii Holocaustului, de la nivelul Secretariatului General al Guvernului, ambele părți susținând importanța reactivării acestuia astfel încât procesul de restituire să fie accelerat.

La întrevedere a participat și E.S.  Reuven Azar, ambasadorul Statului Israel în România, care a subliniat calitatea relațiilor bilaterale dintre Statul Israel și România, accentuând potențialul de dezvoltare a relațiilor economice, în special în domeniile energiei, turismului sau al industriei alimentare.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.