Acasă Externe Agenda Europeana PE dorește ca bugetul UE pentru 2023 să se axeze pe Ucraina,...

PE dorește ca bugetul UE pentru 2023 să se axeze pe Ucraina, energie și pandemie

DISTRIBUIȚI
Ukrainian Flag is raised at the EP building in Brussels

 166793 – 20102022  – Eurodeputații solicită un buget al UE pentru 2023 care să abordeze într-un mod mai eficace consecințele războiului din Ucraina și procesul de redresare în urma pandemiei.

Parlamentul și-a votat miercuri poziția privind bugetul UE pentru 2023. Deputații au anulat aproape toate reducerile aplicate de Consiliu (peste 1.6 miliarde EUR) și, prin urmare, au readus proiectul de buget la nivelul propus inițial de Comisie pentru liniile bugetare respective.

În plus, eurodeputații au majorat finanțarea pentru următoarele priorități:

Consecințele războiului din Ucraina

Cu o sumă totală de 853 milioane euro adăugată la proiectul de buget al Comisiei, deputații au consolidat finanțarea inițiativelor care sprijină tinerii refugiați prin intermediul Erasmus+ și al Corpului european de solidaritate, cercetătorii ucraineni prin acțiuni precum Marie Curie în cadrul programului Orizont Europa și programele consolidate, inclusiv:

Ajutorul umanitar – 250 milioane euro;

Fondul pentru azil, migrație și integrare, cu o sumă suplimentară de 100 de milioane euro;

Instrumentul pentru gestionarea frontierelor și vizelor, cu 25 milioane euro;

Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI – Europa globală) pentru vecinătatea sudică și estică a UE, cu 162 milioane euro și Fondul european de apărare și mobilitatea militară, cu 80 milioane euro.

Energie și climă

Cu o sumă suplimentară de 533 de milioane euro, deputații doresc să sporească independența energetică a UE și să sprijine cetățenii și IMM-urile confruntați cu facturi ridicate la energie, sprijinind în același timp tranziția verde și biodiversitatea (printre programele sprijinite sunt programul de cercetare Orizont Europa, Mecanismul pentru interconectarea Europei, care finanțează construirea unor rețele transeuropene de transport și energie de înaltă calitate și durabile, Programul LIFE pentru mediu și politici climatice, programul Provocări globale).

Învățămintele desprinse în urma pandemiei: sănătate, o mai bună pregătire, cultură și valori europene

Deputații au reinstituit reducerea de 200 de milioane euro aplicată de Consiliu programului EU4Health și au adăugat 25 de milioane euro. Sprijinul UE este în continuare necesar pentru a face sistemele naționale mai reziliente, atâta timp cât pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat.

Alte priorități sunt Mecanismul de protecție civilă al UE (UCPM), Programul Europa creativă, Programul Europa digitală, Programul „Drepturi și valori” și Parchetul European (EPPO).

Prin acest vot, Parlamentul a stabilit nivelul global al creditelor de angajament pentru 2023 (angajamente de plată) la 187.3 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creștere de 1.7 miliarde euro față de proiectul de buget propus de Comisie. Parlamentul a stabilit, de asemenea, nivelul global al creditelor de plată la 167.6 miliarde euro.

Votul lansează perioada de trei săptămâni de discuții de „conciliere” cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord pentru bugetul anului viitor, care trebuie apoi votat de Parlament și semnat de președinta acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.