Acasă Social Aparare Schimbarea comenzii Grupului de luptă al NATO în România

Schimbarea comenzii Grupului de luptă al NATO în România

DISTRIBUIȚI

 166904 – 29102022  –  Ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de luptă al NATO (BGFP) dislocat în România a avut loc vineri, 28 octombrie, în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, din Cincu, județul Brașov.

Colonelul Alexandre de Féligonde din cadrul Regimentului 1 Blindate (1er Régiment de Chasseurs) a preluat comanda Grupului de luptă al NATO în România de la colonelul Christophe Degand, comandantul Regimentului 8 Parașutiști de Infanterie Marină.

Ceremonia s-a desfășurat în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă și a comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE), general de brigadă Dorin Toma.

„Sunt onorat să fiu noul comandant al acestui Grup de luptă din România. Pentru un ofițer de comandă francez acest lucru este neobișnuit și îmbucurător deopotrivă, să ai responsabilitatea unei astfel de unități de luptă. Sunt pe deplin conștient că acest Grup de luptă, parte a MND-SE, este o dovadă a solidarității membrilor Alianței și acest lucru generează așteptări la care lucrăm deja pentru a răspunde întocmai”, a declarat noul comandant, colonelul Alexandre de Féligonde.

De asemenea, colonelul Christophe Degand a subliniat că „această misiune a fost una care ne-a deschis ochii în multe privințe, dar în primul rând și poate, cel mai important, în ceea ce privește prietenia și apropierea națiunilor noastre și a oamenilor noștri. Lunga și bogata istorie comună franco-română este încă vie și alimentează relațiile noastre de zi cu zi. Vreau să mulțumesc fraților noștri de arme din Armata României pentru sprijinul acordat Grupului de luptă”.

„Alianța Nord-Atlantică este recunoscătoare pentru aportul consistent pe care l-ati adus în ceea ce privește consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung în România. Angajamentul țărilor contributoare cu trupe pentru Grupul de luptă al NATO din țara noastră subliniază legătura puternică dintre membrii Alianței. Grupul de luptă al NATO din România a setat un exemplu incredibil de cum ar trebui să acționeze o structură NATO, de la procesul de planificare, la cel de conducere și execuție”, a subliniat comandantul Comandamentului Diviziei Multinaționale Sud-Est.

De asemenea, generalul de brigadă Dorin Toma a mulțumit militarilor care se vor întoarce acasă și a urat bun venit trupelor nou sosite, afirmând că este sigur că acestea vor consolida ceea ce au construit predecesorii lor.

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.