Acasă Economie ANRE este în curs de operaționalizare a platformei unice pentru schimbarea furnizorului...

ANRE este în curs de operaționalizare a platformei unice pentru schimbarea furnizorului de energie

DISTRIBUIȚI

 167127 – 18112022– Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei implementează o platformă online – POSF – prin intermediul căreia consumatorii vor putea schimba, în 24 de ore, furnizorul de energie.

Potrivit autorității, soluția informatică, realizată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, simplifică procedurile administrative pentru toți consumatorii implicați în procesul de schimbare a furnizorului de energie și vizează optimizarea proceselor operaționale din piața de energie, pentru reducerea birocrației și consolidarea concurenței.

ANRE a aprobat, prin Ordinul nr.3/2022, Regulamentul privind organizarea și funcționarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale (Regulament POSF).

În prezent, operatorii de rețea și furnizorii de energie electrică și de gaze naturale sunt în curs de încărcare a metadatelor pentru locurile de consum și pentru contractele de furnizare și de rețea, conform obligațiilor instituite prin Regulamentul POSF.

În ceea ce privește gradul de încărcare a datelor, în acest moment în POSF sunt încărcate 13.593.044 contracte de furnizare (9.427.282 – contracte de furnizare energie electrică și 4.165.762 – contracte de furnizare gaze naturale), pentru 15.254.299 locuri de consum (10.508.741 – locuri de consum energie electrică și 4.745.558 – locuri de consum gaze naturale).

În platfomă sunt înregistrați 77 de furnizori de energie electrică, 57 furnizori de gaze naturale, 25 de operatori de rețea de energie electrică și 31 de operatori de rețea de gaze naturale.

ANRE precizează că urmărește și verifică împreună cu furnizorii și operatorii de rețea modul de funcționare a POSF și fluxurile iniţiate de aceştia pentru stabilizarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale.

Din 14 noiembrie 2022, operatorii de rețea care au fost pregătiți din punctul de vedere al sistemelor informatice proprii, precum și din punctul de vedere al gradului de îndeplinire a obligațiilor care le revin prin prin Regulamentul POSF, au început să comunice în POSF, folosind metadatele aferente locurilor de consum, contractelor de rețea prin mesajele specifice definite în standardul POSF. Aceste schimburi tehnice au funcţionat normal fără incidente. Echipa formată din reprezentanți ANRE şi ai dezvoltatorului Metaminds-Connections oferă asistenţă permanentă tuturor operatorilor.

În continuare, operatorii de rețea încarcă în POSF datele aferente activități proprii, iar furnizorii încarcă în POSF atât datele aferente activități proprii, cât și ofertele tip de furnizare în comparatorul de oferte integrat în POSF, motiv pentru care, la această dată, accesul consumatorilor la POSF este restricționat.

După stabilizarea schimburilor de mesaje tehnice între operatori şi furnizori şi încarcarea bazei de date a POSF, ANRE va anunța oficial data de la care platforma poate fi utilizată de către consumatorii finali.

Utilizatorii POSF sunt persoanele fizice sau juridice, clienți finali de energie electrică şi/sau de gaze naturale, precum şi operatorii economici implicaţi în procedura de schimbare de către clientul final a furnizorului de energie electrică şi/sau de gaze naturale şi de contractare a furnizării de energie electrică şi/sau de gaze naturale, înregistraţi în POSF.

Operatorii economici din sectorul energiei electrice și gazelor naturale au obligația de a respecta toate prevederile legale privind sectorul în care activează, precum și activitatea  specifică pe care o desfășoară.

ANRE verifică fiecarea operator economic pentru determinarea gradului de îndeplinire a obligațiilor stabilite şi luarea de măsuri în cazul neîndeplinirii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.