Acasă Externe Agenda Europeana Consolidarea politicii de extindere, instrumentul geopolitic puternic al UE

Consolidarea politicii de extindere, instrumentul geopolitic puternic al UE

DISTRIBUIȚI

 167197 – 24112022 – Eurodeputații europeni fac apel la UE să depășească status quo-ul și să revigoreze procesul de extindere atât în interiorul său, cât și în țările candidate.

Având în vedere amenințarea tot mai mare a Rusiei la adresa păcii și stabilității europene, o politică de extindere consolidată rămâne cel mai puternic instrument geopolitic de care dispune UE, susțin eurodeputații europeni printr-o recomandare adoptată miercuri în plen.

Pentru a fi un actor global mai credibil și mai eficient, UE ar trebui să își reformeze procedurile decizionale privind aderarea unor membri noi și să elimine necesitatea unanimității, înlocuind-o cu majoritate calificată.

Eurodeputații solicită, de asemenea, statelor membre să respecte angajamentele UE față de țările din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic și să se asigure că nu sunt oferite alternative țărilor candidate în locul statutului de membru cu drepturi depline al UE.

Eurodeputații solicită ca reforma democratică și statul de drept să fie priorități în procesul de extindere, alături de îmbunătățirea monitorizării, a raportării, a evaluării și a condiționalității.

Recomandarea privind noua strategie de extindere adoptată de PE îndeamnă UE să facă mai vizibile finanțarea UE și rezultatele sale tangibile în țările implicate în procesul de aderare. Deputații doresc, de asemenea, ca UE să depună eforturi pentru a preveni imixtiunea părților terțe în procesele politice, electorale și în alte procese democratice ale acestor țări.

În același timp, asigurându-se că orice stagnare sau regres în procesul de reformă legat de UE este sancționată în timp real, UE ar trebui, de asemenea, să recompenseze țările candidate atunci când fac progrese durabile, inclusiv prin introducerea treptată a acestora pe piața unică a UE. Aceștia solicită termene clare pentru încheierea negocierilor cu țările în curs de aderare și insistă ca acestea să se încheie cel târziu la sfârșitul deceniului actual.

Subliniind că este important ca UE să acorde prioritate alinierii țărilor în curs de aderare la politica externă și de securitate comună a UE, eurodeputații afirmă că negocierile de aderare a Serbiei ar trebui să avanseze numai dacă țara sprijină sancțiunile UE împotriva Rusiei și face progrese semnificative în ceea ce privește reformele legate de UE. PE salută decizia excepțional de rapidă a Consiliului European privind cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Rep. Moldova și Georgiei și solicită acestor trei țări să avanseze prin reforme substanțiale.

Parlamentul salută, de asemenea, recomandarea condiționată a Comisiei privind acordarea statutului de țară candidată Bosniei și Herțegovinei și invită Consiliul European să dea curs recomandării cât mai curând posibil.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.