Acasă Economie Ministrul Barna Tánczos a semnat astăzi o nouă serie de contracte de...

Ministrul Barna Tánczos a semnat astăzi o nouă serie de contracte de finanțare pentru realizarea unor centre de colectare prin aport voluntar, prin PNRR

DISTRIBUIȚI

167222 – 25112022 – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos a participat astăzi, alături de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la ceremonia de semnare a unei noi serii de contracte de finanțare aferente Componentei 3 – Managementul deșeurilor, Investiția I1, pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar.

În cadrul acestui eveniment s-au semnat 20 de contracte de finanțare cu unitățile administrativ-teritoriale care s-au înscris în această rundă de finanțare. Suma acordată fiecărui proiect este standard – 3,83 milioane lei. Alocarea financiară totală aferentă acestei subinvestiții este de 587.860.000 Euro, echivalentul a 2.891.977.270 lei.

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door – to – door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxuri speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări, precum și alte tipuri de deșeuri, în conformitate cu proiectul – tip pus la dispoziție de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Toate deșeurile colectate în aceste centre de aport voluntar reprezintă o resursă esențială pentru industria reciclării. Până acum, aceste deșeuri ajungeau fie în gropile de gunoi, fie erau aruncate ilegal pe câmpuri, în păduri sau în lacuri și râuri. De aceea, prin implicarea autorităților locale în combaterea problemei deșeurilor contribuim la schimbarea mentalităților, educarea și conștientizarea populației privind impactul deșeurilor asupra mediului înconjurător și importanța colectării separate. Sper ca interesul pentru acest program să rămână ridicat și astfel de centre să devină accesibile pentru un număr cât mai mare de cetățeni, a precizat ministrul Barna Tánczos.

Aceste centre de colectare vor deservi comunități de până la 50.000 de locuitori. În cadrul acestui apel de finanțare s-a aplicat principiul „primul venit – primul servit”.

Ca urmare a implementării acestei subinvestiții, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza și operaționaliza cel puțin 250 de centre de colectare prin aport voluntar, iar până în 2026 se vor realiza și operaționaliza 654 de centre de colectare prin aport voluntar.

Beneficiarii acestei măsuri sunt: Unitățile Administrativ – Teritoriale, asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI – uri), alte asocieri de UAT-uri.

„Doresc să-i felicit pe doamnele și domnii primari prezenți astăzi pentru promptitudine și le doresc succes în implementarea acestor proiecte. Este foarte important să conștientizăm că prin astfel de măsuri venim în sprijinul comunităților, al cetățenilor. La nivel guvernamental împreună cu autoritățile locale și cetățenii putem ajuta satul românesc și orașele mici și mijlocii să se dezvolte, să beneficieze de toate condițiile necesare pentru o viață normală”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Primăriile care au semnat contracte de finanțare în cadrul evenimentului de astăzi sunt următoarele: Primăria Racovița, jud. Sibiu, Primăria Șira, jud. Arad, Primăria Iratoșu, jud.Arad, Primăria Tătăruși, jud. Iași; Primăria Slobozia, jud. Ialomița, Primăria Gurahonț, jud. Arad; Primăria Șintea Mare, jud.Arad, Primăria Municipiului Galați, jud.Galați, Primăria Municipiului Adjud, jud. Vrancea, Primăria  Mihălășeni, jud.Botoșani, Primăria Sovata, jud. Mureș, Primăria Buzescu, jud. Teleorman, Primăria Baciu, jud. Cluj, Primăria Bistreț, jud. Dolj, Primăria Hârșova, jud. Constanța, Primăria Municipiului Târnăveni, jud. Mureș, Primăria  Baia de Arieș, jud. Alba, Primăria Scânteia, jud. Ialomița, Primăria Dărăbani, jud. Botoșani, Primăria Giroc, jud.Timiș.

Componenta C3 din PNRR – Managementul deșeurilor – are un buget de 1,239 miliarde de euro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.