Acasă Social Aparare Statul Major al Apărării – 163 de ani în serviciul Armatei României

Statul Major al Apărării – 163 de ani în serviciul Armatei României

DISTRIBUIȚI

 167047 – 12112022 –  Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, au participat la ceremonia militară dedicată Zilei Statului Major al Apărării, care a avut loc vineri 11 noiembrie, la sediul MApN. Festivitatea s-a înscris în seria de manifestări dedicate împlinirii a 163 de ani de la înființarea, în 12 noiembrie 1859, prin Ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a Corpului de Stat Major General al Principatelor Unite, structură strategică de concepție și planificare a oștirii a cărei tradiții de luptă le poartă, astăzi, Statul Major al Apărării.

„Rolul Statului Major al Apărării rămâne la fel de important şi astăzi, în contextul de securitate actual, a cărei complexitate o cunoaşteţi atât de bine. Dumneavoastră, cei care încadrați în prezent structurile Statului Major al Apărării, sunteţi cei de la care se aşteaptă nu doar viziune, ci şi capacitatea de a interpreta datele prezentului, nu doar identificarea corectă a priorităţilor, ci şi soluţiile pentru implementarea lor cu eficienţă şi în termenul cel mai scurt posibil”, a transmis ministrul apărării naționale în discursul său.

Generalul Daniel Petrescu a felicitat personalul SMAp pentru modul în care au fost coordonate activitățile de consolidare a apărării în contextul evoluției situației regionale de securitate și după perioada de sarcini generate de contribuția instituției militare la efortul național de gestionare a pandemiei de SARS-CoV-2. În alocuțiune, șeful SMAp a declarat că „Vom continua, în ritm accelerat, consolidarea capacității proprii de apărare, iar statele aliate vor crește consistența efectivelor și capabilităților în România. De la aniversarea precedentă, multitudinea de provocări la care am răspuns a făcut ca această scurtă perioadă să fiu una deosebit de încărcată. Complexității activităților, la fel ca și pe timpul pandemiei, i-am făcut față cu toții, în echipă. Fără implicarea și devotamentul dumneavoastră, colegi din direcții și structuri subordonate, rezultatele pe care, în cadrul acestei festivități, le apreciez ca fiind excelente, nu s-ar fi realizat„. În semn de apreciere a sprijinului deosebit în susținerea activităților SMAp, generalul Daniel Petrescu a conferit distincții unor militari și salariați civili, respectiv „Embleme de Onoare ale Statului Major al Apărării” și „Embleme de Merit Partener pentru Apărare cls. a II-a„. De asemenea, programul festivității a cuprins și lansarea „Albumului cu tehnica militară aflată în serviciul Armatei României, între anii 1859-2022„, ediție îngrijită de colonelul Sabin Angheru.

Seria de manifestări dedicate aniversării Zilei Statului Major al Apărării mai cuprinde desfășurarea, în perioada 15-17 noiembrie, a celei de-a IV-a conferințe științifice internaționale anuale Gândirea Militară Românească, tema actualei ediții fiind „Dinamica arhitecturii de securitate în zona extinsă a Mării Negre„.

Activitatea Statului Major al Apărării se desfășoară în baza prevederilor Legii nr. 346 din 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, republicată și a altor prevederi legale și regulamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.