Acasă Externe Agenda Europeana Strategia Dunării, Rep. Moldova și Balcanii de Vest, pe agenda discuțiilor dintre...

Strategia Dunării, Rep. Moldova și Balcanii de Vest, pe agenda discuțiilor dintre premierul Ciucă cu președintele Parlamentului croat

DISTRIBUIȚI

167000 – 09112022 – În contextul vizitei oficiale pe care președintele Parlamentului croat, Gordan Jandroković, o face în România, la Palatul Victoria a avut loc o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, prilej cu care șeful Executivului a exprimat, încă o dată, așteptările legitime ale României, pe baza meritului recunoscut, pentru o decizie favorabilă privind aderarea la spațiul Schengen și a subliniat încrederea într-un aviz favorabil al Parlamentului European și pentru Croația, afirmând că extinderea spațiului Schengen trebuie să se realizeze în baza unei evaluări obiective a nivelului de pregătire al statelor în îndeplinirea cerințelor acquis-ului Schengen.

Potrivit unui comunicat de presă, cei doi oficiali au abordat aspecte legate de diversificarea și aprofundarea cooperării bilaterale și tematicile de pe agenda europeană și situația de securitate din Vecinătatea Estică. În acest context, s-a menționat și faptul că, anul acesta, România și Croația aniversează 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, un prilej suplimentar pentru creșterea nivelului de ambiție al cooperării bilaterale.

Prim-ministrul Guvernului României a evidențiat dinamica pozitivă a relațiilor bilaterale și a indicat potențialul generos oferit de economiile română și croată pentru creșterea volumului schimburilor comerciale. Totodată, a încurajat o cooperare mai dinamică în sectorul portuar și în contextul implementării de proiecte în cadrul Strategiei Dunării.

De asemenea, au fost remarcate similitudinea pozițiilor promovate de România și Croația în plan european, regional și international și importanța menținerii unității și coordonării la nivel european și euro-atlantic în fața agresiunii rusești în Ucraina. Premierul Ciucă a evidențiat acțiunile multidimensionale ale Guvernului României în sprijinul Ucrainei și a punctat nevoia strategică a unui pachet cuprinzător de sprijin pentru Rep. Moldova. Părțile au reiterat angajamentul pentru prosperitatea și stabilitatea Balcanilor de Vest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.