Acasă Social Aparare Activități de cooperare bilaterală româno-americană în domeniul Femeia, pacea și securitatea

Activități de cooperare bilaterală româno-americană în domeniul Femeia, pacea și securitatea

DISTRIBUIȚI

 167313 – 05122022 – Ministerul Apărării Naționale, prin Biroul managementul problematicii de gen, structură aflată în subordinea nemijlocită a Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, organizează, în perioada 6-8 noiembrie, o serie de activități de cooperare româno-americană în domeniul Femeia, pacea și securitatea.

                Activitățile organizate în marja vizitei pe care delegația Gărzii Naționale a Statului Alabama, condusă de generalul-maior Sheryl Gordon, o execută în această perioadă în România sunt rezultatul Planului de cooperare agreat la începutul acestui an și vizează analizarea stadiului procesului de implementare a domeniului, împărtășirea de lecții învățate și bune practici.

                Programul activităților comune aprobate a se desfășura pe parcursul vizitei este următorul:

                – în data de 6 decembrie, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București, va avea loc Conferința la nivel înalt: Implementarea Agendei Femeile, pacea și securitatea – progres și căi de cooperare, eveniment la care va participa delegația SUA, reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, Institutului Diplomatic Român, Serviciului Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Universitatea București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Serviciul de Protecție și Pază, precum și alți reprezentanți ai sectorului academic.

                – în perioada 7-8 decembrie, la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, se va întruni Grupul de lucru la nivel de experți pentru a dezbate perspectiva de gen în forțele armate, cu participarea specialiștilor delegației SUA, consilierilor de gen din instituțiile de învățământ ale Forțelor Aeriene, instructorilor și profesorilor Academiei Forțelor Aeriene. Pe parcursul celor două zile se vor realiza sesiuni de instruire de gen cu studenții Academiei pe teme precum integrarea perspective de gen, leadership și perspective de gen, înlăturarea stereotipurilor de gen, egalitate și echitate de gen etc.

                Agenda Femeile, pacea și securitatea oferă un suport ferm pentru participarea egală și nediscriminatorie a femeilor în leadership și procesul de asigurare și promovare a păcii și securității. Activitățile planificate vor oferi o excelentă oportunitate pentru îmbunătățirea pregătirii prin schimbul de experiențe acumulate în implementarea domeniului, de către ambele state partenere.

                Rezoluția 1325 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind Femeile, pacea și securitatea (UNSCR 1325), adoptată la 31 octombrie 2000, afirmă rolul important al femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor, în negocierile de pace, consolidarea, menținerea păcii, acțiuni umanitare, răspunsul și reconstrucția post-conflict și subliniază importanța participării și implicării depline a femeilor în toate eforturile de promovare a păcii și securității.

                Din 2000 și până în prezent au fost adoptate rezoluții complementare pe aceasta temă, care formează Agenda Femeile, pacea și securitatea, demonstrând faptul că la nivelul Organizației Națiunilor Unite există un interes sporit și vizibil pentru acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.