Acasă Social Avertizările hidrologice – O informație esențială pentru gestionarea situațiilor de urgență

Avertizările hidrologice – O informație esențială pentru gestionarea situațiilor de urgență

DISTRIBUIȚI

 167416 – 14122022 – Viiturile intense și repetate, precum și inundațiile asociate acestora, au consecințe dezastruoase pe teritoriul României, de aceea informarea populației în legătură cu fenomenele menționate este esențială.

Conștientizarea pericolului joacă un rol cheie în procesul de adaptare efectivă a comunităților umane la inundații, prin urmare, o comunicare corectă și la timp, poate salva vieți.

În acest context, atunci când se prognozează posibilitatea producerii de fenomene hidrologice periculoase, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor emite mesaje de atenționări și avertizări hidrologice, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Aceste mesaje se emit și se actualizează ȋn timp real (24/7), ȋn funcție de evoluția situației hidrometeorologice și a prognozelor hidrologice.

De asemenea, Administrația Națională „Apele Române” asigură, prin Centrele operative ale Sistemelor de Gospodărire a Apelor, diseminarea informaţiilor, prognozelor şi avertizărilor primite de la Administraţiile Bazinale de Apă, la obiectivele hidrotehnice din administrare şi la Centrele operaţionale din cadrul Inspectoratelor Judeţene ale Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Atenționările și avertizările hidrologice care se emit la nivel național constau într-un mesaj de tip text, ȋn care se prezintă succint fenomenul, intensitatea, zonele care pot fi afectate, momentul probabil al ȋnceperii acestuia și durata.

Textul este ȋnsoțit de o hartă ȋn care se indică arealele și/sau sectoarele de râu care pot fi afectate, fiind emis cu un timp de anticipare mai mare de 6 ore.

Toate acestea reprezintă semnalul pentru autorităţi şi cei expuşi riscurilor potenţiale de a trece la acţiune, deoarece obiectivul nostru principal constă în protejarea vieții și bunurilor populației.

Informarea face parte din Campania „Extremele hidrologice: de la secetă la inundații”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.