Acasă Economie De astăzi pot fi generate voucherele pentru Rabla Electrocasnice, a doua ediție...

De astăzi pot fi generate voucherele pentru Rabla Electrocasnice, a doua ediție din acest an

DISTRIBUIȚI

 167309 – 05122022 – Luni, 5 decembrie 2022, de la ora 10, începe prima etapă de generare vouchere din cea de-a doua ediție Rabla Electrocasnice din acest an. Solicitanții cu cont creat în platforma AFM au posibilitatea de a genera vouchere pentru mașini de spălat rufe, aparate frigorifice și mașini de spălat vase, bugetul total alocat fiind de 50 de milioane de lei.

Pentru majoritatea echipamentelor din program (aparate frigorifice, mașini de spălat rufe și de spălat vase, uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat) voucherele sunt de 400 de lei. Excepție fac laptopurile – voucher de 500 de lei, tabletele – voucher de 300 de lei, respectiv aspiratoarele – voucher de 200 de lei.

Voucherele trebuie utilizate în şapte zile de la data validării, însă aproape jumătate din cei care le obţin nu fac acest lucru. La edițiile recente, în general, rata de utilizare a voucherelor rabla pentru electrocasnice a fost sub 50%, practic, mai puțin de 5 din 10 români care generează vouchere într-o ediție rabla electrocasnice ajung să le și utilizeze. Pentru a-i descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv, din acest an, cei care nu utilizează voucherele rabla electrocasnice într-un an calendaristic nu mai au dreptul să genereze un voucher pentru aceeași categorie în respectivul an calendaristic.

Ministerul Mediului susține că dacă lucrurile vor continua în același fel nu este exclusă interzicerea dreotului de participare la program pentru cei care generează vouchere și nu le folosesc, pentru că blochează programul.

În ceea ce privește continuarea programului în 2023, ministerul Mediului analizează posibilitatea majorării valorii voucherelor, dar și eliminarea produselor pentru care nu există interes, așa cum s-a întâmplat deja în cazul televizoarelor. Nu este exclus ca, în funcție de eficiență și efectul urmărit, în lista produselor pentru care sunt acordate vouchere prin programul Rabla pentru electrocasnice să fie incluse și centralele pe gaz.

Din 12 decembrie vor putea fi generate voucherele pentru laptopuri şi tablete, iar înainte de Crăciun va începe ultima etapă, cea din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.