Acasă Life ”Gaslighting”, cuvântul anului 2022

”Gaslighting”, cuvântul anului 2022

DISTRIBUIȚI

167384 – 12122022 – La sfârșitul lunii noiembrie 2022, dicționarul Merriam-Webster a anunțat  ”gaslighting” (în treducere – luminarea cu gaz) drept cuvântul anului. În anunțul oficial, organizația a  menționat: „În această epocă a dezinformării – a ”știrilor false”, a teoriilor conspirației, a trolilor de pe Twitter și a deepfake-urilor – gaslighting a apărut ca un cuvânt al timpului actual”.

Dicționarul definește termenul drept „manipularea psihologică a unei persoane, de obicei, pe o perioadă lungă de timp, pentru determinarea victimei să pună la îndoială validitatea propriilor gânduri, percepția realității sau amintiri și duce de obicei la confuzie, pierderea încrederii, stimei de sine, incertitudinea stabilității emoționale sau mentale și dependența de făptuitor”.

Potrivit Merriam-Webster, comparativ cu anul anterior, termenul a înregistrat în acest an o creștere cu 1.740% a căutărilor.

Originile termenului se referă la o formă de abuz psihologic, frecvent folosit caracterizarea relațiilor: ”termenul provine din titlul unei piese din 1938 și al filmului bazat pe acea piesă, a cărei intrigă implică un bărbat care încearcă să-și facă soția să creadă că ea înnebunește. Activitățile lui misterioase din pod fac ca luminile de gaz ale casei să se stingă, dar el insistă să-i spună soției sale că luminile nu se estompează și că nu poate avea încredere în propriile percepții”.

Utilizarea termenului a evoluat și tehnica este frecvent folosită de politicieni și agenții de PR pentru inducerea în eroare a publicului. Merriam-Webster a extins termenul la desemnarea unei ”acțiuni sau practici de a induce în eroare a unei persoane, mai ales pentru un avantaj personal”. Dicționarul descrie termenul ca asociat cu alți termeni care sunt conectați la înșelăciune și manipulare, cum ar fi „știri false, deepfake și inteligență artificială”.

Politicienii au fost adesea acuzați că folosesc tehnici de gaslighting. Spre exemplu, fostul președinte american Donald Trump a repetat atât de des afirmația falsă că alegerile din 2020 i-au fost „furate”, încât mulți dintre adepții săi continuă să creadă asta până în prezent. În aceeași ordine de idei, „ iluminarea cu gaz medical ” este un termen folosit în mod obișnuit de „pacienții care consideră că simptomele lor sunt, în mod eronat, considerate minore sau în primul rând psihologice de către medici”.

Alte cuvinte frecvent căutate în 2022 au fost „oligah”, „codificare”, „omicron”, „LGBTQIA”, „sentient”( simțitor), „loamy” (argilos) și „Queen Consort” (Regina Consort).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.