Acasă Externe Agenda Europeana Norme de standardizare armonizate la nivelul întregii UE

Norme de standardizare armonizate la nivelul întregii UE

DISTRIBUIȚI

  167355 – 09122022 – Regulamentul european privind standardizarea prevede procedurile de elaborare a unor standarde armonizate în cadrul Uniunii, care să faciliteze introducerea produselor pe piața unică și să consolideze competitivitatea UE.

Standardele garantează că bunurile și produsele pe care le folosim sunt sigure. Normele de standardizare ale UE constituie garanția pentru această siguranță și pentru adaptarea produselor la tranziția verde și digitală. Modificarea adoptată implică în mai mare măsură statele membre în procesul decizional din cadrul organizațiilor europene de standardizare și asigură respectarea deplină a valorilor europene și a drepturilor fundamentale, în special în domeniul noilor tehnologii digitale.

”Modificarea introduce noi cerințe pentru organizațiile de standardizare europene (OSE) pentru a asigura implicarea organismelor naționale de standardizare din UE și din Spațiul Economic European. Consolidarea rolului reprezentanților naționali va îmbunătăți funcționarea OSE și va spori reprezentarea statelor membre în procesele lor decizionale.

Modificarea va asigura, de asemenea, promovarea valorilor europene în elaborarea standardelor europene. Acest lucru este deosebit de important având în vedere tranziția digitală în curs”, a spus Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului.

Deși nu sunt întotdeauna vizibile, standardele europene sunt esențiale în viața de zi cu zi și joacă un rol important pe piața internă. Ele asigură faptul că produsele, cum ar fi jucăriile sau aparatele de uz casnic, respectă dreptul Uniunii, sunt interoperabile, sigure pentru cetățeni și fără pericol pentru mediu.

Standardele armonizate, care sunt elaborate la cererea Comisiei Europene de către una dintre OSE, reprezintă un instrument consacrat pentru promovarea conformității tehnice a produselor. Standardele sunt deschise pentru utilizare voluntară, deși pe scară largă, de către producătorii din întreaga Uniune pentru a îndeplini cerințele esențiale ale produselor, astfel cum sunt definite în dreptul Uniunii.

Standardele contribuie, de asemenea, la asigurarea faptului că produsele și serviciile europene, cum ar fi bateriile și inteligența artificială, respectă normele în materie de protecție a datelor și de securitate cibernetică, precum și considerentele de mediu și de altă natură.

În februarie 2022, Comisia a prezentat propunerea de modificare a Regulamentului privind standardizarea și o nouă strategie privind standardizarea care prezintă o abordare a UE în materie de standarde.

După semnarea de către președinta Parlamentului European și de către președintele Consiliului Uniunii Europene, actul legislativ se va publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.