Acasă Politic Proiectele de infrastructură și interconectare RO-GR și Summitul UE-Balcanii de Vest pe...

Proiectele de infrastructură și interconectare RO-GR și Summitul UE-Balcanii de Vest pe agenda discuțiilor președintelui Iohannis cu oficialii greci

DISTRIBUIȚI

 167287 – 02122022 – În zilele de 2 și 3 decembrie 2022, președintele României, Klaus Iohannis, va avea întrevederi cu președintele Greciei, Katerina Sakellaropoulou, și cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, în cadrul unei vizite de lucru pe care șeful statului o va efectua la Atena.

Vizita are loc în contextul unui dialog susținut la nivel înalt și al unei coordonări strânse între România și Grecia pe temele de actualitate.

Întrevederile cu oficialii eleni au ca obiectiv abordarea potențialului de dezvoltare al relațiilor dintre cele două țări, în domeniul economic și investițional, dar și în alte sectoare precum cel cultural, educație, protecție civilă și turism. Un accent deosebit va fi pus pe proiectele de infrastructură și interconectare, inclusiv din domeniul energetic, menite să reducă dependența de gazul rusesc și să sporească securitatea energetică a celor două țări.

Potrivit anunțului oficial, vor fi abordate situația de securitate generată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și consecințele acestui război în multiple planuri. Sprijinul pentru Rep. Moldova, extrem de vulnerabilă în actualul context, va figura, de asemenea, pe agenda de discuții.

Un subiect de interes pentru ambele țări îl reprezintă susținerea procesului de extindere a Uniunii Europene. În acest sens, va avea loc un schimb de opinii în pregătirea Summitului UE – Balcanii de Vest, din data de 6 decembrie 2022, de la Tirana (Albania).

De asemenea, Președintele României va participa și la reuniunea de lucru, la nivel de lideri, a Partidului Popular European, în cadrul căreia vor fi discutate teme de actualitate ale agendei europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.